Χατζηδάκης – Με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό κερδίζουν ως 533 ευρώ ετησίως

Επτά προγράμματα συνολικού – επιπρόσθετου – κόστους 1,183 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των προσλήψεων νέων και γενικότερα την δημιουργία θέσεων εργασίας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας τους επόμενους μήνες, με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας.

Υψηλό το ποσοστό των άνεργων νέων

Πρόκειται για τα προγράμματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την έκθεση Θεσσαλονίκης και εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αρχικώς ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας σημειώνοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα παρουσιάζεται μια αποκλιμάκωση της τάξεως των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

«Παρά ταύτα το ποσοστό του 14,2% που ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο του 2021, είναι ένα υψηλό ποσοστό, ενώ εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό των ανέργων νέων».

Πέραν τούτου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο όφελος (αύξηση του εισοδήματος) που θα προκύψει για τους εργαζόμενους από την επέκταση της μείωσης – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες – των ασφαλιστικών εισφορών και κατά το 2022. Οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό της τάξεως των 700 έως 2.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 160 έως 691 ευρώ ετησίως.

Ενώ οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό – από την μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών και την αύξηση του 2% – θα έχουν, αναλόγως με τις τριετίες , ετήσιο όφελος από 305 έως 533 ευρώ.

Τα επτά προγράμματα

Τώρα αναλυτικά τα επτά προγράμματα που τίθενται άμεσα ή θα τεθούν στις αρχές του έτους σε εφαρμογή προβλέπουν τα εξής:

1. Το «πρώτο ένσημο» αφορά νέους έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, που αναλαμβάνουν εργασία. Οι νέοι αυτοί θα ενισχύονται συνολικά για διάστημα έξι μηνών από την πολιτεία με 1.200 ευρώ κατά την πρώτη πρόσληψή τους. Τα 600 ευρώ θα δίδονται στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στους νέους. Το ποσό αυτό θα είναι πέραν του μισθού τους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.

Το κόστος του προγράμματος είναι συνολικά 42 εκατομμύρια ευρώ για το 2022 και 2023, ενώ θα περιλαμβάνει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το πρόγραμμα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και με άλλα προγράμματα που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ.

2. Επεκτείνεται για τρεις ακόμη μήνες – έως το τέλος του έτους – το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ. Το πρόγραμμα έληγε στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου. Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί το 50% του χρόνου τον εργαζόμενο και το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη του 60% των αμοιβών. Ο εργοδότης καταβάλει τις εισφορές. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε την περίοδο της πανδημίας. Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 121 εκατομμύρια και με την επέκτασή του θα δοθούν επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ.

3. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για την επιδότηση – επί έξι μήνες – του συνόλου του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), αυξάνονται από 100.000 σε 150.000. Μέσω των προγραμμάτων αυτών καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι επιδοτούνται επιπλέον με 200 ευρώ. Μέσω του προγράμματος έχουν βρει εργασία συνολικά 80.000 άνεργοι, ενώ αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση του προγράμματος 55.000 άτομα.

4. Η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2022. Το κόστος του μέτρου αυτού φθάνει τα 816 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες στις εργατικές.

  • Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
  • Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από το «πάγωμα» και το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και όχι τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Οι ανταποδοτικές παροχές των δύο αυτών Οργανισμών ουδόλως επηρεάζονται.

5. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί σε όλους του δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος διπλάσιο ποσό από αυτό που ελάμβαναν. Πρόκειται για 257.000 νοικοκυριά ή περίπου 500.000 άτομα. Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό προβλέπεται ποσό 200 ευρώ μηνιαίως το οποίο αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατομμύρια ευρώ.

6. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού – 534 ευρώ μηνιαίως – για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο) Το συνολικό κόστος της επέκτασης του μέτρου είναι 30 εκατομμύρια ευρώ.

7. Επεκτείνεται έως τέλος του 2021 το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό. Συνολικό κόστος 22 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...