Χάσμα Βορρά – Νότου για την ενέργεια

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζει στην μίνι σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού Νότου για την ενέργεια που έγινε την Παρασκευή στη Ρώμη.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση επισημαίνει ότι «λίγο πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διαμορφώνουν τη δική τους στάση» και ότι «οι τέσσερεις ηγέτες απαιτούν να μπει πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου, ενώ θέλουν επιπλέον να καταργήσουν τη σύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με εκείνη του φυσικού αερίου, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές».

Μεταξύ άλλων η εφημερίδα παραθέτει την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «όταν το κόστος θέρμανσης πενταπλασιάζεται ή εξαπλασιάζεται, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό επίπεδο» και ότι η ενεργειακή κρίση «μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού».

Όπως αναφέρει η Handelsblatt «η ιδέα για τη σύνοδο του Νότου προέκυψε κατά την τελευταία σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες. Ήδη εκεί ο (ιταλός πρωθυπουργός) Ντράγκι είχε ζητήσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Γερμανία φοβάται ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, τις οποίες ωστόσο έχει ανάγκη η ΕΕ, εάν επιδιώκει την απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η Γαλλία, που μέχρι τώρα ακολουθούσε συνήθως κοινή πορεία με τις χώρες του Νότου, ακόμη δεν έχει εκφράσει σαφή θέση. Υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας. Στο ζήτημα αυτό υπήρχαν διαφορές και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ – Νετανιάχου: Ο «δίκαιος πόλεμος» του Ισραήλ θα συνεχιστεί

Ο «δίκαιος πόλεμος» που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα...

Φάμελλος: «Η οπαδική βία αντί να περιορίζεται επεκτείνεται»

«Είναι τραγικό ότι η οπαδική βία αντί να περιορίζεται...