Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη και αντιπολίτευσης για το Power Pass

Νέο γύρο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του Power Pass με επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Αποκατάσταση αδικίας

Το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 300 εκατομμύρια ευρώ και οι επιδοτήσεις αυτές σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα καλύψουν το 60% των αυξήσεων που έχουν μεσολαβήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του μίλησε για μια ακόμα δράση ανακούφισης και μια στοχευμένη παρέμβαση λέγοντας ότι η αναδρομική αποζημίωση των καταναλωτών από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο αποτελεί αποκατάσταση μιας αδικίας.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση μέσα σε λίγες εβδομάδες, διεκπεραιώθηκαν 3 εκατομμύρια αιτήσεις στο Power Pass και σχεδόν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτή η παρέμβαση συνοδεύει «και την εξουδετέρωση στην πράξη της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο».

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του παραδέχτηκε την πίεση που υπάρχει στα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας ενώ ήταν σαφές επίσης ότι προσπαθούσε να απαντήσει στα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για ανεπαρκή –σε σχέση με το μέγεθος των ανατιμήσεων- στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια.

Υπάρχουν δημοσιονομικά όρια

«Ξέρω καλά την καθημερινή πίεση που ασκεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Σε αυτόν υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα. Που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο. Αλλά που πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει εκφράσεις δηλωτικές όλου αυτού του κλίματος για να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης όπως η «δύσκολη παγκόσμια συγκυρία», όπου «κάθε μέτρο μοιάζει μικρό μπροστά στις μεγάλες ανάγκες», καθώς και το «είμαστε σε πόλεμο» και «η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα».

Οι χαμηλοί τόνοι του κ. Μητσοτάκη πάντως δεν απέτρεψαν την αντιπολίτευση να εξαπολύσει νέα σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης θέτοντας το θέμα της ακρίβειας σε πρώτο πλάνο της πολιτικής αντιπαράθεσης και καθώς φαίνεται σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που θα διαμορφώσουν και το πολιτικό κλίμα μέσα στην κοινωνία.

Ψάχνει ο κόσμος και δεν βρίσκει τα 600άρια και τρελαίνεται

Σύσσωμη η αντιπολίτευση «χτυπάει» την κυβέρνηση σε αυτό που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως σε αυτή τη συγκυρία τα μέτρα που ανακοινώνονται μοιάζουν μικρά και ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν το οξύτατο πρόβλημα της ακρίβειας και ιδίως της ενεργειακής ακρίβειας με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εκτός όλων των άλλων στοχοποιούν τον κ. Μητσοτάκη για «απάτη» και «εξαπάτηση» σε ότι αφορά το power pass.

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από τη μια μεριά και την Κουμουνδούρου από την άλλη είναι χαρακτηριστικές οι σημερινές δηλώσεις τόσο της Έφης Αχτσιόγλου και του Νάσου Ηλιόπουλου όσο και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ψάχνει να βρει ο κόσμος τα 600άρια και βρίσκει 20 και 30 ευρώ και τρελαίνεται. Εξοργίζετε ακόμη περισσότερο. Είναι πιο έντιμο, πιο τίμιο, να έβγαιναν και να λέγανε “αυτά θα δώσουμε».

Φούσκα

«Τα πάντα είναι επικοινωνία. Τα πάντα να είναι μια ωραία φούσκα. Κάποια στιγμή όμως αυτή η επικοινωνία τελειώνει. Γιατί έρχεται η ώρα της κρίσης. Και ο κόσμος βλέπει τον λογαριασμό. Τον παίρνει τον λογαριασμό. Ό,τι και να του λέει το κανάλι που ωραιοποιεί όλα τα πράγματα,ο άλλος βλέπει τον λογαριασμό στην τσέπη του» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν επίσης κριτική στο ότι από τις αρχικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί για επιδότηση σε 4,3 εκατομμύρια καταναλωτές τελικά η στήριξη αφορά 2,6 εκατομμύρια καταναλωτές καθώς το 1,7 δεν θα λάβει τίποτα. Και ουσιαστικά η μεσοσταθμική επιδότηση που προβλεπόταν πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν 17 ευρώ το μήνα για ένα εξάμηνο.

Από την Κουμουνδούρου μιλάνε για ψίχουλα αφενός και αφετέρου επιμένουν να τονίζουν ότι επιστρέφεται ένα για κάθε δέκα ευρώ που κλέβουν από τους καταναλωτές οι εταιρείες, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Δίνει σφεντόνες για να πολεμήσουν τις βόμβες

Αιχμηρή ήταν και η στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε τα 600 ευρώ επικοινωνιακό τέχνασμα που καταρρέει.

«Είμαστε σε πόλεμο, είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και «ξεχνώντας» ότι τα έσοδα από τον μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, που δήθεν επιστρέφουν στην κοινωνία μέσω του Power Pass, προέρχονται από τους ίδιους τους πολίτες» τόνισε ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε:

«Εν μέσω όμως πολέμου, αύξησε το αφορολόγητο στις γονικές παροχές, κατάργησε τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ ελαφρύνοντας με μόνιμο τρόπο έχοντες και κατέχοντες και ανέχεται την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και τα καύσιμα.

»Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει σφεντόνες στους πολίτες για να πολεμήσουν τις βόμβες του πληθωρισμού, του πέμπτου υψηλότερου στην ευρωζώνη σημειωτέoν. Το επικοινωνιακό τέχνασμα των 600 ευρώ καταρρέει. Οι πολίτες είναι απελπιστικά μόνοι στον πόλεμο που περιγράφει ο Πρωθυπουργός. Μόνο του όμως θα τον αφήσουν και αυτόν στις κάλπες, όποτε και αν στηθούν.

»Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επιμένουμε στις προτάσεις μας για ελέγχους στην αγορά με ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, άμεση επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια του ρεύματος και μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα για όσο διάστημα ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός ορίων».

Μεγαλύτερη κοροϊδία

Για ακόμα μεγαλύτερη κοροϊδία μιλάει το ΚΚΕ μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη.

«Μετά την κοροϊδία του PowerPass, με τα λαϊκά νοικοκυριά να βλέπουν ψίχουλα στους λογαριασμούς τους σε σύγκριση με αυτά που έχουν πληρώσει, έρχεται και η σημερινή – ακόμη μεγαλύτερη – κοροϊδία του κυρίου Μητσοτάκη που μιλάει για «ανακούφιση» και «αποκατάσταση αδικίας».

»Η εκτίναξη της ενεργειακής ακρίβειας, που ο κύριος Μητσοτάκης την εμφανίζει σαν να είναι περίπου «φυσικό φαινόμενο», δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και των υπέρογκων φόρων, στην οποία «διακρίθηκαν» όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και η πραγματική «αποκατάσταση της αδικίας» βρίσκεται μόνο στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και στις θέσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ» σχολίασε ο Περισσός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ουκρανία: Ξεκινά η ουκρανική αντεπίθεση

Έπειτα από εβδομάδες προετοιμασίας και «διερευνητικών»επιθέσεων, ο ουκρανικός στρατός...

Βρετανία: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον

Παραιτείται από βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις...

Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ μέχρι να σβήσει ο ήλιος

Στη Λάρισα συνέχισε την προεκλογική περιοδεία του ο πρόεδρος...