Bonus για εξοικονόμηση ενέργειας

Τριπλή παρέμβαση με πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και το ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος σε όλο τον δημόσιο τομέα επιχειρεί η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημόσιο πλήρωσε για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, 956 εκατ. ευρώ από 596 εκατ. ευρώ το 2020 και για το 2022 αναμένεται να δαπανήσει 1,165 δισ. ευρώ. Η ποσότητα ρεύματος που χρησιμοποιούν τα 212.000 κτίρια του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 10,85% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα άμεσης και μακροπρόθεσμης δράσης με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% ετησίως και κατά 30% έως το 2030. Πρόκειται για παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν από απλές καθημερινές κινήσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου έως και την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης και κατανάλωσης ενέργειας στην ύδρευση, την αποχέτευση και τον οδοφωτισμό. Οπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου οι παρεμβάσεις αφορούν:

1.Τη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε 212.000 κτίρια του δημόσιου φορέα. Θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρακολουθεί τις καταναλώσεις των ρολογιών και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι φορείς του Δημοσίου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

2.Την παροχή κινήτρων στους φορείς (υπουργεία, δήμοι κ.λπ.) για την επίτευξη των στόχων αλλά και αντικινήτρων για όσους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους. Οσοι φορείς του Δημοσίου δεν πετυχαίνουν τους στόχους θα κόβουν δαπάνες από άλλους τομείς δραστηριότητας.

3. Την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα», ύψους 640 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα. Θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις σε ποσοστό από 50% έως και 80% για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ κ.λπ.

Θερμοστάτης

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις ανακοινώσεις, κάθε φορέας του Δημοσίου θα ορίσει έναν ενεργειακό υπεύθυνο ανά κτίριο, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της κατανάλωσης. Θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες και τα όρια παρέμβασής τους.

Με απλές παρεμβάσεις, όπως περιέγραψε η Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι εφικτό να περιοριστεί η κατανάλωση από 15% έως 35%. Αυτές είναι:

1. Να μη γίνεται κατασπατάληση της ενέργειας. Θα ζητηθεί από τους εργαζομένους στο Δημόσιο να μη χρησιμοποιούν παράλληλα τα κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα. Μπορούν να κάνουν δεκάλεπτο διάλειμμα για να σβήνουν το κλιματιστικό και να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος.

2. Συντήρηση κλιματιστικών και μονάδων θέρμανσης.

3. Ρύθμιση των θερμοκρασιών σε κλιματιστικά και θέρμανσης σε σταθερές θερμοκρασίες.

4. Να απενεργοποιείται η ψύξη και η θέρμανση σε ώρες και χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

5. Οταν τελειώνουν οι ώρες λειτουργίας να σβήνουν τα φώτα και τα κλιματιστικά.

6. Να γίνεται φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

7. Να τοποθετηθούν συστήματα σκίασης, όπως στόρια και κουρτίνες.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τον τρόπο ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας και παροχής κινήτρων και αντικινήτρων.

Οπως είπε, μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται η κατανάλωση ενέργειας από τους 212.000 μετρητές (ρολόγια) του Δημοσίου. Θα δηλώνεται επίσης ο υπεύθυνος για την εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα. Π.χ. σε δημοτικά κτίρια θα είναι ο δήμος.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει helpdesk ώστε να υποστηρίζονται οι φορείς.

Θα χορηγούνται κίνητρα για την επίτευξη των στόχων. Σε περίπτωση που ένα φορέας του Δημοσίου πετυχαίνει τα μέτρα και τους στόχους θα λαμβάνει επιπλέον κίνητρο και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Για παράδειγμα, αν ένας φορέας του Δημοσίου κάνει συντήρηση του κλιματιστικού δεν θα παίρνει κίνητρο μόνο για αυτήν την παρέμβαση, αλλά θα παίρνει εφόσον μείωσε και την κατανάλωση ενέργειας.

Με πόρους θα ενισχυθούν και οι παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό.

Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Τέλος, αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος «Ηλέκτρα».

Ο προϋπολογισμός του είναι στα 640 εκατ. ευρώ και προβλέπει ενισχύσεις από 50% έως και 80% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων. Τέτοιες είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οι «γκρίζες ζώνες» της ύδρευσης

Νάσος Αθανασίου: Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση του...

Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Νικολόπουλο

Ενας δημοσιογράφος ευγενής, μεστός, σοφός όσο και γλυκός στην...

Τρέχουν για τα ψηφοδέλτια, κλείνουν το πρόγραμμα

Νάσος Αθανασίου: Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση του...

Περί μεταρρυθμίσεων και άλλων δαιμονίων

Η παραφθορά των λέξεων και των εννοιών – σκόπιμη η...

Κίνηση υψηλού ρίσκου με Πολάκη

Νάσος Αθανασίου: Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση του...