«Μπλόκο» στον ορίζοντα για F-16 και αμερικανικά όπλα στην Τουρκία

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καταδικάζουν την υποστήριξη Μπάιντεν στην πώληση F16 στην Τουρκία

Το κείμενο της πρώτης τροπολογίας είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέεται η πώληση αμερικανικού αμυντικού υλικού σε ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ εφόσον αυτό, κατά το έτος που προηγείται της πώλησης, έχει εμπλακεί στην επαναλαμβανόμενη παράτυπη/παράνομη (unauthorised) παραβιάσεις του εναερίου χώρου ή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός άλλου κράτους – μέλους της Συμμαχίας.

Ο Προέδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρει διαβεβαιώσεις στις Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το εν λόγω κράτος (πχ η Τουρκία) δεν εμπλέκεται πια – και πιο συγκεκριμένα για τους 6 μήνες πριν από την αδειοδότηση ή την πώληση ενός αμυντικού συστήματος – σε αυτές τις δραστηριότητες.

Πέραν των διαβεβαιώσεων του Προέδρου, θα πρέπει επίσης να υπάρξει μία λεπτομερής περιγραφή ξεκάθαρων βημάτων για να διασφαλιστεί ότι αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον παραλήπτη για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι 10 βουλευτές κατέθεσαν και δεύτερη ειδικότερη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο αποκλειστικά για τα F-16. Με αυτήν ζητούν από τον Πρόεδρο να μην πωλήσει, μεταφέρει ή διευκολύνει και εγκρίνει την άδεια πώλησης των αεροσκαφών αυτών ή πακέτων αναβάθμισής τους στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή άλλης υπηρεσίας αυτής της χώρας σε περίοτωση που η Άγκυρα προχωρά σε υπερπτήσεις κυρίαρχου ελληνικού εδάφους, παραβάσεις του FIR Αθηνών ή προκαλεί ευρύτερα προβλήματα στην ασφάλεια κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Πέραν των τροπολογιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα κατατεθούν παρόμοιες τροπολογίες και στο νομοσχέδιο που προορίζεται για τη Γερουσία. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και οι διαβουλεύσεις αναμένονται σκληρές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Έρχεται νέο κύμα επενδύσεων για την «πράσινη μετάβαση»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νέα ενεργειακή κρίση...

Η Ρωσία θα διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» προκειμένου ειδικοί από τη Διεθνή...

Κουσούντα: Η γλώσσα που μιλιέται μόνο από ένα άτομο

Στην υφήλιο υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 ζωντανές γλώσσες, με τις 2.000 να...

Συνεχίζονται οι εκβιασμοί Πούτιν στην Ευρώπη – Σειρά πήρε το πετρέλαιο

Την εύθραυστη κατάσταση γύρω από την ενεργειακή επάρκεια της...

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση για τους πρόσφυγες στον Έβρο

Καυστικό και ειρωνικό το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους...