Bitcoin : Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας προειδοποιεί η Citi

Το Bitcoin βρίσκεται σε «σημείο καμπής», με δύο να είναι τα σενάρια που ξεχωρίζουν για τη μελλοντική του πορεία: Είτε να μετατραπεί στο αγαπημένο νόμισμα του διεθνούς εμπορίου είτε να βρεθεί αντιμέτωπο με μια «κερδοσκοπική επίθεση» (από τους «σορτάκηδες» και όχι μόνο) που θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από νέα έκθεση της Citi, η οποία αξιολογεί τόσο την πορεία της «ισοτιμίας» του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος όσο και, κυρίως, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί γύρω από αυτό. Σημειώνεται ότι οι απότομες αυξομειώσεις στην τιμή του Bitcoin στη διάρκεια του τελευταίου μήνα – εκτινάχθηκε στα 58.000 δολάρια, στη συνέχεια έκανε «βουτιά» μέχρι τα 43.000 και σήμερα αποτιμάται κοντά στα 48.000 – αποδεικνύει την έλλειψη κατεύθυνσης στην αγορά και επιβεβαιώνει, σε μεγάλο βαθμό την εκτίμηση της έκθεσης.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, στην περίπτωση που επιχειρήσεις και ιδιώτες αποκτήσουν πρόσβαση, μέσων των αποκαλούμενων «ψηφιακών πορτοφολιών», στα νέα ψηφιακά νομίσματα που σχεδιάζουν να εισάγουν μια σειρά κεντρικές τράπεζες, τότε το Bitcoin θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Η παγκοσμιότητα και αναγνωρισιμότητα που διαθέτει, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που προσφέρει για ταχείες διαδικασίες πληρωμών και συναλλαγών, μπορούν να το μετατρέψουν ντε φάκτο στο προτιμώμενο νόμισμα για το διεθνές εμπόριο, θέση που διαθέτει εδώ και δεκαετίες το δολάριο.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι και εμπόδια στον δρόμο του Bitcoin. Όμως, σταθμίζοντας αυτά τα δεδομένα έναντι των δυνατοτήτων που ανοίγονται, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το Bitcoin βρίσκεται σε σημείο καμπής», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Οικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Είναι προφανές, πάντως, ότι η προοπτική της αμφισβήτησης της ηγεμονίας του «πράσινου θεού» είναι κάτι που δελεάζει πολλούς. Εξάλλου, μια σειρά χώρες – από την Κίνα και τη Ρωσία, μέχρι και την ΕΕ – έχουν διαμηνύσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι θέλουν να βρουν τρόπο να «απεξαρτηθούν» από το δολάριο.

Κάτι τέτοιο, εξάλλου, να αποτελέσει και ένα αποφασιστικό βήμα προς το τέλος της μονοκρατορίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία. Κι αυτό, με τη σειρά του, σε συνδυασμό και με την αποδυνάμωση της γεωπολιτικής τους παντοδυναμίας, θα επιταχύνει την ανάδυση μιας νέας τάξης πραγμάτων, σε όλα τα επίπεδα.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, η εξέλιξη και η κατάληξη αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, Ούτε, φυσικά, ότι το Bitcoin θα επιλεγεί τελικά ως «όπλο» από όσους θέλουν και προσπαθούν να αμφισβητήσουν τους Αμερικανούς.

φωτογραφία: Pixabay

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

GES 2021 – Δείτε LIVE το συνέδριο για την οικονομία

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο...

Γερμανία – Οκτώ γυναίκες και οκτώ άνδρες στην κυβέρνηση Σολτς

Η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα την...

Aπολιγνιτοποίηση – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Στη Βουλή εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση...