Μπάιντεν σε Σάντου: Θα υποστηρίξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τη μολδαβή ομόλογό του Μάγια Σάντου για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στον απόηχο της καταγγελίας που διατύπωσε η Σάντου για ρωσικό σχέδιο ανατροπής της ηγεσίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που απέτρεψε το Κισινάου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στο Κίεβο και ακολούθως στη Βαρσοβία προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία ανατολικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας» κατά τη συνάντησή του με την μολδαβή πρόεδρο Μάγια Σάντου, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ανέδειξε το θέμα της συνεχιζόμενης βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Μολδαβία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (…) και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συμπληρώνει.

Η Σάντου κατήγγειλε προ ημερών πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Μολδαβίας και να σπείρει «χάος» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Γκαβριλίτα, ο νέος πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσάν δεσμεύτηκε να ακολουθήσει φιλοευρωπαϊκή πορεία και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της Υπερδνειστερίας — μια υποστηριζόμενη από τη Μόσχα αποσχισθείσα περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο διέψευσε τον ισχυρισμό περί σχεδίου συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της μολδαβικής κυβέρνησης, κατηγόρησε το Κισινάου για αντιρωσική ατζέντα και προειδοποίησε την Μολδαβία να μην επιδιώξει κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Φωτοβολταϊκά: Εκκρεμεί η αυτοπαραγωγή για πολυκατοικίες και επιχειρήσεις...

Η κλιματική κρίση κρίνει τα εν Δήμω

Φωτοβολταϊκά: Εκκρεμεί η αυτοπαραγωγή για πολυκατοικίες και επιχειρήσεις...

Επικεφαλής του δείκτη MSCI Greece

Φωτοβολταϊκά: Εκκρεμεί η αυτοπαραγωγή για πολυκατοικίες και επιχειρήσεις...

Τρομοκρατικές επιθέσεις σε τζαμιά

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν...

Λεωνίδας Κακούρης – Το Ναυάγιο: «Χορδές που δεν θα ήθελες να αγγίξεις»

Μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης και δύναμης ψυχής με φόντο...