Αξιολόγηση – Ξεκινάει το debate με τους θεσμούς για την 12η αξιολόγηση

Δημοσιοποιείται σε λίγες ώρες το πόρισμα των Θεσμών για την 12η αξιολόγηση της Ελλάδας, το οποίο και αναμένεται θετικό για την ελληνική οικονομία αλλά και την πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεις.

Αμέσως μετά ξεκινούν οι νέες διαβουλεύσεις για την 12η αξιολόγηση, με τις πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων να ξεκινούν μετά το Eurogroup της 4ης Οκτωβρίου.

Η επόμενη αξιολόγηση συνδέεται μάλιστα με την εκταμίευση δόσης (SMPs και ANFA), ενώ θα ενσωματώνει και τον Προϋπολογισμό του 2022.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και το τελικό αναμένεται στη Βουλή τον Νοέμβριο, έχοντας επίσης τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και την αναλυτική αποτύπωση των προβλέψεων για το ΑΕΠ και τα έσοδα του 2022, όπου αναλόγως των εκτιμήσεων θα φανεί αν ανοίγεται παράθυρο για για νέες, ενδεχόμενες ελαφρύνσεις.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι φαίνεται πως πείθονται από το ελληνικό αναπτυξιακό αφήγημα, διαβλέποντας δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Οικονομολόγοι ξένων τραπεζών εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιήσει επενδυτικούς πόρους 59 δισ. ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια και συνολικά 100 δισ. ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ, όσο δηλαδή και το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της 10τούς κρίσης χρέους.

Μάλιστα, οικονομολόγοι βλέπουν την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Η αναβάθμιση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές, από τη DBRS αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για μία επάνοδο στην επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Commerzbank Ράινερ Γκούντερμαν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε κατ’ εξαίρεση πέρυσι τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα και όταν λήξει η συμπερίληψη στο τακτικό πρόγραμμα απαιτεί τουλάχιστον επενδυτική διαβάθμιση. Αυτό μπορεί να γίνει, πρόσθεσε ο αναλυτής της Commerzbank, το νωρίτερο το επόμενο φθινόπωρο αν η Ελλάδα διασφαλίσει μία αναβάθμιση δύο βαθμίδων από τους οίκους αξιολόγησης.

Τα προσωρινά στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι επενδύσεις έφτασαν τα 10 δισ. ευρώ, έναντι 8,5 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019, ενώ οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 16,4 δισ. ευρώ, έναντι 13,7 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019. Η πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ από το 3,6% στο 5,9% είχε ως βάση τις παραδοχές ότι ο τουρισμός θα φτάσει το 2021 το 55% των εσόδων πριν την πανδημία. Τον Ιούλιο, οι τουριστικές εισπράξεις, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, διαμορφώθηκαν σε επίπεδο 61,4% του 2019, οι οποίες ανήλθαν στα 2,27 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (κατά 240,2% και 235,6% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οργή Κωνσταντοπούλου: «Πάλι κάτι θέλετε να κρύψετε»

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη...

ΗΠΑ: Αποπέμπεται ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος

Την αποπομπή του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Τζορτζ Σάντος ψήφισε την Παρασκευή η...

Διεύρυνση Ε.Ε.: Γεωστρατηγική επένδυση ή μετέωρο βήμα;

Όταν στα μέσα Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,...

Πόθεν έσχες: Παράταση υποβολής δηλώσεων μέχρι και 30 Ιουνίου 2024

Η προθεσμία υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (πόθεν έσχες) και Οικονομικών...