Ατυποι κανόνες και σφαίρες επιρροής

«H εκλογή του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι η λιγότερο διαφανής εκλογική διαδικασία» αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται η αρθρογράφος του Foreign Policy Ανκαλ Βόρα. Η επιλογή του υποψηφίου προκύπτει μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των ισχυρών μελών του ΝΑΤΟ, επισημαίνει. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν ομοφωνία, όμως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ασκούν πάντα μεγάλη επιρροή. Οι ΗΠΑ δεν προτείνουν αμερικανό υποψήφιο δεδομένου ότι παραδοσιακά ο στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι αμερικανός στρατηγός. Ωστόσο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανάδειξη του ΓΓ το ποιον υποψήφιο στηρίζουν οι Αμερικανοί. Ομοίως και η Γαλλία δεν παρουσιάζει ποτέ γάλλο υποψήφιο, ωστόσο και η δική της ψήφος έχει βαρύνουσα σημασία για την εκλογή του ΓΓ της Συμμαχίας.

Το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ ένας μη ευρωπαίος αξιωματούχος (όπως για παράδειγμα η αντιπρόεδρος του Καναδά Κρίστια Φρίντλαντ, απόγονος ουκρανών μεταναστών την οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νew Υork Τimes», θα στήριζαν οι ΗΠΑ) έχει ελάχιστες πιθανότητες, όπως σχολίασε στο AFP υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του ΝΑTO.

H Βρετανία, η οποία έχει αναδείξει τρεις γενικούς γραμματείς στην ιστορία της Συμμαχίας, θα μπορούσε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του βρετανού υπουργού Αμυνας Μπεν Γουόλας, ή ακόμη και της πρώην πρωθυπουργού των Τόρις Τερέζα Μέι. Το Brexit όμως ακυρώνει τη βρετανική υποψηφιότητα για τις 21, εκ των 30 συνολικά, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες είναι και μέλη της ΕΕ. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων φέρεται και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος όμως έχει υπαινιχθεί ότι ενδέχεται σύντομα να αποσυρθεί εντελώς από την πολιτική. Θεωρητικά, η επιλογή του υποψηφίου θα πρέπει να έχει γίνει γνωστή μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ: Διαδηλώσεις και παραιτήσεις έβαλαν «φρένο» στον Νετανιάχου

Οι χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους του...

Ισραήλ: Η Κνεσέτ απέρριψε πρόταση μομφής κατά Νετανιάχου

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής...

Γαλλία: Κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ στην ιστοσελίδα της Εθνοσυνέλευσης

Παραμένει ανέφικτη από το πρωί η πρόσβαση στην ιστοσελίδα...

Ισραήλ: Αναστέλλεται για έναν μήνα η δικαστική μεταρρύθμιση

Αναστέλλει για έναν μήνα την προώθηση της αμφιλεγόμενης δικαστικής...

Αγωνία για την τύχη του Οτσαλάν

Φόβοι ότι ο προφυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK),...