Ατυποι κανόνες και σφαίρες επιρροής

«H εκλογή του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι η λιγότερο διαφανής εκλογική διαδικασία» αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται η αρθρογράφος του Foreign Policy Ανκαλ Βόρα. Η επιλογή του υποψηφίου προκύπτει μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των ισχυρών μελών του ΝΑΤΟ, επισημαίνει. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν ομοφωνία, όμως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ασκούν πάντα μεγάλη επιρροή. Οι ΗΠΑ δεν προτείνουν αμερικανό υποψήφιο δεδομένου ότι παραδοσιακά ο στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι αμερικανός στρατηγός. Ωστόσο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανάδειξη του ΓΓ το ποιον υποψήφιο στηρίζουν οι Αμερικανοί. Ομοίως και η Γαλλία δεν παρουσιάζει ποτέ γάλλο υποψήφιο, ωστόσο και η δική της ψήφος έχει βαρύνουσα σημασία για την εκλογή του ΓΓ της Συμμαχίας.

Το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ ένας μη ευρωπαίος αξιωματούχος (όπως για παράδειγμα η αντιπρόεδρος του Καναδά Κρίστια Φρίντλαντ, απόγονος ουκρανών μεταναστών την οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νew Υork Τimes», θα στήριζαν οι ΗΠΑ) έχει ελάχιστες πιθανότητες, όπως σχολίασε στο AFP υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του ΝΑTO.

H Βρετανία, η οποία έχει αναδείξει τρεις γενικούς γραμματείς στην ιστορία της Συμμαχίας, θα μπορούσε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του βρετανού υπουργού Αμυνας Μπεν Γουόλας, ή ακόμη και της πρώην πρωθυπουργού των Τόρις Τερέζα Μέι. Το Brexit όμως ακυρώνει τη βρετανική υποψηφιότητα για τις 21, εκ των 30 συνολικά, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες είναι και μέλη της ΕΕ. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων φέρεται και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος όμως έχει υπαινιχθεί ότι ενδέχεται σύντομα να αποσυρθεί εντελώς από την πολιτική. Θεωρητικά, η επιλογή του υποψηφίου θα πρέπει να έχει γίνει γνωστή μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το καλό και το κακό σενάριο της Μέσης Ανατολής

Οι δυσοίωνες εξελίξεις στο Σαββατοκύριακο που πέρασε δημιουργούν –...

Τουρκία: Δε θέλει να γενικευτεί η ένταση Ιράν – Ισραήλ

Προσπάθεια να σβήσει η φωτιά που άναψε στην Μέση...