Attica Bank: Αποχωρεί η Ellington – Προχωρά η αύξηση κεφαλαίου με την Thrivest

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Rinoa LTD – Ellington Solutions, συμφερόντων του αμερικανικού ομίλου, μεταβίβασαν την περασμένη Δευτέρα τις μετοχές τους που αντιστοιχούν στο 8,08% της τράπεζας, στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο ελέγχει πλέον το 20,11%.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αρχική συμφωνία για τη δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ. ευρώ συνεχίζει να ισχύει ως προς το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην Attica Bank της Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου και βασικής μετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία αυτήν την περίοδο διενεργεί οικονομικό έλεγχο στο πιστωτικό ίδρυμα.

Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, θα υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο και το πλάνο εξυγίανσης της τράπεζας και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση των νέων μετοχών.

Σε αυτήν το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 300 εκατ. ευρώ, ενώ η Thrivest θα επενδύσει κατά πάσα πιθανότητα 100 εκατ. ευρώ.

Μετά και την απόκτηση των warrants που θα εκδοθούν, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, λόγω της περυσινής ζημιογόνου χρήσης της Attica Bank, o νέος μέτοχος θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό.

Σε αυτό το σενάριο, θεωρείται απολύτως λογική εξέλιξη η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία προηγουμένως θα έχει απορροφήσει τις εργασίες της HSBC στην Ελλάδα και τη συνεταιριστική τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο πέμπτος ισχυρότερος πόλος στην αγορά, με ενεργητικό 8 δισ. ευρώ, ο οποίος θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αλλαγές στο ΔΣ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των παραπάνω αποφάσεων, παραιτήθηκαν την Πέμπτη από το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank οι Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Μάρκος Κούτης και Patrick Horend.

Αποφασίστηκε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίσουν τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της τράπεζας χωρίς την αντικατάσταση των παραπάνω.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, για το υπόλοιπο της θητείας του, ήτοι έως 01-09-2023, ως εξής:

1. Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος

2. Αβραάμ (Μίνος) Μωυσής του Εσδρά, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

3. Ελένη Βρεττού του Χρήστου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Αλέξιος Πελέκης του Διονυσίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

5. Χαρίκλεια Βαρδακάρη του Νικολάου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

6. Ιωάννης Ζωγραφάκης του Γεωργίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

7. Αιμίλιος Γιαννόπουλος του Πολύκαρπου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

8. Γρηγόριος Ζαριφόπουλος του Διονυσίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Περαιτέρω, το διοικητικό συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση, κατόπιν της ανασυγκρότησής του, αποφάσισε τα εξής:

i) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, με Πρόεδρο αυτής τον κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και μέλη αυτής την κ.Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και τα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αβραάμ Μωυσή εκπρόσωπο του ΤΧΣ, και Αλέξιο Πελέκη.

ii) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, με Πρόεδρο τον κ. Γρηγόριο Ζαριφόπουλο, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και μέλη αυτής τους κ.κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Αιμίλιο Γιαννόπουλο, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και Αβραάμ Μωυσή, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. και εκπρόσωπο του ΤΧΣ.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Λαγονήσι: Κοντά στα ίχνη του δράστη η αστυνομία – Στο στόχαστρο των Αρχών ένα μαύρο τζιπ

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση στο Λαγονήσι, όπου άγνωστος πυροβόλησε...

Ιταλία: Στο νοσοκομείο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου εισήχθη ο Ιταλός...

Εκλογές 2023: Καμπάνια από το ΠΑΣΟΚ – «Κάνε τον θυμό απόφαση Αλλαγής»

Την πρώτη ψηφιακή του καμπάνια παρουσίασε σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα...

Εκλογές 2023: Γιατί θα παραμείνει στη θέση της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξέφρασε...