Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ – Τι γιορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου

Στις 8 Νοεμβρίου η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία εορτάζει την «σύναξη των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων και ουράνιων αγγελικών ταγμάτων», ενώ η ελληνική πολεμική αεροπορία εορτάζει τον αρχάγγελο Μιχαήλ, που είναι ο θεόσταλτος προστάτης της.

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, είθισται να κρατούν μια σφαίρα , η οποία συμβολίζει τον κόσμο.

Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί από τους αρχαγγέλους και Ταξιάρχες. Ο Μιχαήλ θεωρείται φύλακας άγγελος του ιουδαϊκού λαού και του Νέου Ισραήλ, δηλαδή του χριστιανισμού. Κατά την αποστασία του Σατανά, όταν ο Μιχαήλ είδε την πτώση του, κάλεσε τις ουράνιες δυνάμεις και αφού αναφώνησε το «πρόσχωμεν», ύμνησε με τους άλλους αγγέλους τον Θεό, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, αυτός που παίρνει τις ψυχές των ανθρώπων.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη να αναγγέλλει τον χρόνο του ερχομού του Μεσσία, ενώ στην Καινή Διαθήκη το όνομά του αναφέρεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Λουκά, να προλέγει στον Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννη του Πρόδρομου, να αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία τη γέννηση του Χριστού από αυτήν και να αποστέλλει τους ποιμένες τη νύχτα της γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, για να δουν και να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα σωτήρα του κόσμου.

Οι Άγγελοι

Οι Άγιοι Άγγελοι είναι πνευματικά και ασώματα όντα, δεν έχουν δηλαδή σώμα όπως οι άνθρωποι. Οι Άγγελοι υμνούν και δοξάζουν το μεγαλείο του Θεού, προστατεύουν τους ανθρώπους (φύλακας άγγελος) και μεταφέρουν μηνύματα του Θεού ή εκτελούν κάποια αποστολή που τους αναθέτει ο Κύριος.

Οι Άγγελοι του Θεού διακρίνονται σε 9 Τάγματα, τα οποία αποτελούν τρεις Ταξιαρχίες.

α) Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
β) Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες
γ) Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.
Στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν πολλές εμφανίσεις των Αγγέλων. Οι πιο γνωστοί είναι οι Αρχάγγελοι : ο Γαβριήλ («ο Θεός είναι η Δύναμή μου»), ο Μιχαήλ («τις ως ο Θεός ημών;»), ο Ραφαήλ («ο Θεός θεραπεύει») και ο Ουριήλ («το Φως ή το Πυρ του Θεού»).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

NATO: Η πρόταση του προς τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ μετέφερε τις γραπτές του προτάσεις στη Ρωσία,...

Ουκρανία: Δεν στέλνει όπλα η Γερμανία – Τι λέει το Λονδίνο

Η Βρετανία δεν κρίνει χώρες που έχουν επιλέξει να...

Ραντνίτσκι – Ολυμπιακός 10-8 – Λύγισε στη Σερβία ο Θρύλος

Δεν τα κατάφερε ο Θρύλος στη Σερβία! Ο Ολυμπιακός...

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι στην πανδημία

Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η βρετανική...