«Ο κίνδυνος είναι απίστευτος. Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει». Αυτή η ανησυχητική δήλωση προέρχεται από τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε ότι η μονάδα διαχείρισης ρίσκου της τράπεζας «τρέχει σενάρια που σο Shockάρουν» σχετικά με τις πιθανές οικονομικές συνέπειες μιας παγκόσμιας αστάθειας.
Ο Ντάιμον εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «ο πυρηνικός αφανισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», ακόμα και μεγαλύτερος από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι ο ηγέτης μιας από τις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και περιουσία 4,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τονίζει τέτοιες ανησυχίες, μας καλεί να τα πάρουμε σοβαρά.
Δυστυχώς, ο κόσμος φαίνεται να θυμίζει όλο και περισσότερο τη «Μεγάλη Σκακιέρα», το γεωπολιτικό σχέδιο που περιέγραψε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Αυτό το περίπλοκο παιχνίδι σκακιού παίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με εμάς να λειτουργούμε ως πιόνια, χωρίς να συνειδητοποιούμε τις σοβαρές επιπτώσεις της κατάστασης.
Η σύνοδος των BRICS, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Καζάν της Ρωσίας, αναδεικνύει τη διάθεση για αλλαγές στη διεθνή τάξη, καθώς γίνεται λόγος για τη διάλυση του συστήματος που θεμελίωσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν μέσω των δύο πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην εσωτερική πολιτική, παραβλέποντας τις πραγματικές προκλήσεις που προέρχονται από τη γεωπολιτική σκακιέρα.
Είναι κρίσιμο, καθώς η γεωπολιτική κατάσταση είναι τόσο εύθραυστη που ακόμη και ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια αναμέτρηση. Οι μεγάλες δυνάμεις ενεργούν συχνά ακατανόητα, με τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρούν σε κινήσεις που θυμίζουν τυφλή πορεία μέσα στο χάος, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ επισημαίνουν την «Αυτοκρατορική Παρακμή» τους.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει σε «αργή κίνηση». Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να κατανοήσουμε τις άμεσες συνέπειες των γεωπολιτικών εξελίξεων, αν θέλουμε να αποφύγουμε μια σοβαρή καταστροφή.
Πηγή: naftemporiki.gr