Η Στρατηγική του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις για τη Μέση Ανατολή

Η Στρατηγική του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις για τη Μέση Ανατολή

«Γνωρίζω τα νέα και θα ήθελα να σταματήσουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για την ισραηλινή χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο. Ο Μπάιντεν είναι ενήμερος ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι προγραμματισμένη, αλλά δεν είναι βέβαιο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η αναστολή της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ θα μπορούσε να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στον Νετανιάχου, ο οποίος συνεχίζει το επιθετικό του σχέδιο λόγω της έλλειψης ισχυρών σημάτων.

Ο Νετανιάχου φαίνεται πως είναι σταθερός στη στρατηγική του. Από τις 7 Οκτωβρίου έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν εχθροί στα σύνορα του Ισραήλ. Υπολογίζει να εκδιώξει τη Χεζμπολάχ τουλάχιστον μέχρι τον ποταμό Λιτάνι, που απέχει 29 χιλιόμετρα από την ισραηλινή μεθόριο. Το Ισραήλ προγραμματίζει να δημιουργήσει μια κατεχόμενη ζώνη στην περιοχή, καθορίζοντας ξεκάθαρα τους στόχους της χερσαίας εισβολής.

Όπως έχουν δείξει οι προηγούμενοι πόλεμοι στο Λίβανο, οι Ισραηλινοί έχουν τη συνήθεια να ξεκινούν περιορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που καταλήγουν να διαρκούν πολύ περισσότερο από ότι αρχικά αναμενόταν. Τώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει 18 ταξιαρχίες – περίπου 80.000 στρατιώτες – στα σύνορα, γεγονός που υποδηλώνει τις προθέσεις τους. Ο Νετανιάχου θέλει να αλλάξει τη δομή της Μέσης Ανατολής, θέτοντας στόχο την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη για να συνεχιστεί η ευημερία της περιοχής.

Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε σαφή αναφορά στην επιθυμία του να εδραιώσει την ισραηλινή επιρροή, μειώνοντας τους κινδύνους που προέρχονται από το Ιράν. Η Τεχεράνη γνωρίζει πολύ καλά ότι αν εμπλακεί σε μια σύγκρουση με το Ισραήλ, θα υποστεί ήττα και το καθεστώς της θα απειληθεί.

Αυτή η δυναμική προκαλεί ανησυχία και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία. Η πιθανότητα να δημιουργηθούν Ιρανικά κρατίδια με βάση τις εθνοτικές ενότητες ανησυχεί την Άγκυρα, καθώς μπορεί να ενισχυθεί και το κουρδικό ζήτημα. Αν παράλληλα υπάρξει ανατροπή στο Ιράν, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τη σιιτική μειονότητα στην περιοχή. Οι σουνιτικές αραβικές χώρες φαίνεται να μην είναι τόσο εναντίον των κινήσεων του Ισραήλ, καθώς θεωρούν ότι η επιρροή του Ιράν θα περιοριστεί.

Το Ισραήλ, στην ουσία, παίζει στρατηγικά το παιχνίδι των Αράβων του Κόλπου, ενισχύοντας τη διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών ώστε να αποδυναμώσει τον ιρανικό αντίκτυπο στην περιοχή. «Πού είναι οι Άραβες;» διερωτάται η ισπανική El Pais, αναγνωρίζοντας ότι το Ισραήλ, παρά τις υπερβολές του, ενδέχεται να εκτελεί “βρώμικες δουλειές” για πολλά κράτη, ρίχνοντας νερό στο μύλο της περιφερειακής ανισορροπίας.

Πηγή: naftemporiki.gr