Το μεταναστευτικό ζήτημα κυριαρχεί στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Η σύνοδος κορυφής που ξεκινά απόψε στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποκαλύψει τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Στρατόπεδα υποδοχής εκτός ΕΕ, ταχείες απελάσεις και συμφωνίες με αυταρχικά καθεστώτα αποτελούν τα κύρια θέματα της ατζέντας.
Προβληματισμό προκαλεί η σκληρή στροφή της ΕΕ απέναντι στην παράνομη μετανάστευση. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν για την ουσιαστική κατάργηση της Συνθήκης Σέγκεν, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απαιτήσει την αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου. Οι διαδικασίες ασύλου θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι χώρες άφιξης να δέχονται περισσότερους αιτούντες άσυλο πίσω.
Σε μόλις 10 μήνες, η ΕΕ προχώρησε από το Συμφωνία Μετανάστευσης σε προτάσεις για «στρατόπεδα απέλασης» εκτός των συνόρων της. Πρόκειται για ένα μοντέλο που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και που ακόμα και πριν από κάποια χρόνια θεωρούνταν παράνομο από την ίδια την ΕΕ.
Η επιστολή της προεδρεύουσας της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στους ηγέτες των 27 κρατών καταδεικνύει την υποβάθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε υιοθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτός ο νόμος, ο οποίος δεν έχει καν εφαρμοστεί ουσιαστικά, υποσχόταν 20.000 ευρώ ανά μετανάστη σε περίπτωση που κάποια χώρα μέλος αρνείτο να τους υποδεχθεί.
Το προτεινόμενο «Αλβανικό μοντέλο» της ιταλικής κυβέρνησης υπό την Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα, ήρθε στο προσκήνιο, φέρνοντας στην επιφάνεια συνολικά τις νέες κατευθύνσεις που παίρνει η Ευρώπη. Οι πρώτες ενδείξεις του, ωστόσο, δεν είναι ενθαρρυντικές. Όταν το ιταλικό πολεμικό σκάφος «Libra» μετέφερε 16 παράτυπους μετανάστες στην Αλβανία, βρέθηκαν μεταξύ τους τρεις ανήλικοι από το Μπαγκλαντές και δύο άτομα με αναπηρία από την Αίγυπτο, παραβιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.
Συνοψίζοντας, η πολιτική σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση κερδίζει έδαφος, καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους, υιοθετώντας σκληρές γραμμές που πριν θεωρούνταν ακραίες. Η ΕΕ συνεχώς χορεύει στο ρυθμό των εξελίξεων που πηγάζουν από την ιταλική πολιτική. Πηγή: naftemporiki.gr