Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό το πρίσμα των προεδρικών εκλογών

Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό το πρίσμα των προεδρικών εκλογών

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι γίνονται μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και ορισμένες αραβικές χώρες, με στόχο την κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ διέψευσε την πληροφορία, αναρωτώμενος για το επίπεδο της μυστικότητας αν αυτό επιβεβαιωνόταν. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πριν περίπου 40 χρόνια, κατά την περίοδο της υπόθεσης Ιράν-Κόντρα και στο απόγειο των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, είχαν υπάρξει και τότε παρασκηνιακές συμφωνίες που περιλάμβαναν και το Ισραήλ.

Οι Δημοκρατικοί κατανοούν ότι η Μέση Ανατολή είναι μια επικίνδυνη περιοχή και προσπαθούν να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, ιδίως ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να αποφύγει κάθε μεγαλύτερη ανάφλεξη που θα μπορούσε να ευνοήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, με την Κάμαλα Χάρις να είναι η υποψήφια.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν η πρώτη από τις 21 Αυγούστου και είχε ως στόχο να αποτραπεί μια εκτενής αντεπίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, η έκταση της συνομιλίας ήταν 30 λεπτά και χαρακτηρίστηκε «άμεση και παραγωγική». Παρόλο που ο Νετανιάχου φαίνεται να προτιμά περιορισμένες στρατιωτικές ενέργειες, η ατζέντα του ενδέχεται να μην συμβαδίζει με αυτή του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, αναμένονται σημαντικά αντίποινα από το Ισραήλ κατά του Ιράν, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις κατά Ιρανών ηγετών. Σε αυτή τη διαδικασία, ο Νετανιάχου χρειάζεται τη θετική ψήφο του υπουργικού συμβουλίου, και οι υπουργοί που ειναι στο ακροδεξιό φάσμα φαίνεται ότι θα την υποστηρίξουν, αν και η κοινή τους λογική διαφέρει σε πολλές περιπτώσεις.

Ακόμη, το Ισραήλ δεν έχει αποδεχθεί ποτέ συμφωνίες ή διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ειδικά μετά την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε επί προεδρίας Ομπάμα. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει δείξει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί για μια στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Ιράν, με την υποστήριξη της Δύσης. Υπάρχει η ανησυχία ότι, μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ μπορεί να προσπαθήσει να προκαλέσει μια σύγκρουση με το Ιράν, ελπίζοντας ότι μια μελλοντική εκλογή του Τραμπ θα του δώσει την απαραίτητη κάλυψη.

Πηγή: naftemporiki.gr