Αποκαλυπτικό πόρισμα για τις κατασκευαστικές εταιρείες

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις προκαταρκτικές της απόψεις αναφορικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.

Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της έρευνάς της για την αγορά. Μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι υπήρξε σημαντική συγκέντρωση του κλάδου των κατασκευών την τελευταία δεκαετία με αύξηση των φραγμών εισόδου σε ορισμένες από τις επιμέρους αγορές. Επιπλέον, όπως σημειώνει, «εντοπίστηκε ότι η κοινή οριζόντια συμμετοχή συγκεκριμένου fund στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες δύναται να οδηγήσει στις ακόλουθες θεωρίες βλάβης:

  • Μη συντονισμένα μονομερή αποτελέσματα μείωσης ή μετριασμού των κινήτρων για ανταγωνισμό.
  • Συντονισμένα αποτελέσματα εναρμονισμένης συμπεριφοράς.

Σχολιάζοντας τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι «σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο κλάδος των κατασκευών έχει μικρό αριθμό εταιρειών της κατηγορίας 7ης τάξης, συνεπώς δεν αποτελεί πρωτοτυπία η ελληνική αγορά».

Επιπλέον οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι «η αποχώρηση της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τερματίζει τα όποια σενάρια περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού, ενώ ουδέποτε είχαν εμπλοκή στη διοίκηση της εισηγμένης, καθώς ήταν παθητικοί μέτοχοι»

«Αποκαλύπτεται η παραπλάνηση της Reggeborgh που παριστάνει τον παθητικό μέτοχο ενώ ελέγχει τη διοίκηση της Ελλάκτωρ σε συνεργασία με άλλους μετόχους» είναι η πρώτη αντίδραση της Greenhill, του ετέρου μετόχου της κατασκευαστικής στο περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μάλιστα η εταιρεία συμφερόντων Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη κάνει λόγο για «δικαίωση της στάσης της απέναντι στη Reggeborgh» και διερωτάται αν είναι νόμιμη η διοίκηση της Ελλάκτωρ. Και επιπλέον τονίζει η Greenhill: «Τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκαθαρίζει ότι ο υποτιθέμενος παθητικός μέτοχος (Reggeborgh) μετατράπηκε σε… κανονικό, αφού λειτουργούσε σε συνδυασμό με άλλους μετόχους για να ελέγξει τη διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Το ουσιαστικό όμως ερώτημα που ανακύπτει είναι αν σήμερα υπάρχει νόμιμη διοίκηση στην Ελλάκτωρ, καθώς το αίτημα για αποπομπή της διοίκησης που θα συζητηθεί στην επόμενη γενική συνέλευση μετόχων της Ελλάκτωρ αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ: Ο Μπένετ δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, δεν θα είναι...

Πάνω από 10.000 τα διαρκείας του Ολυμπιακού!

Την στήριξή του στον Ολυμπιακό συνεχίζει να δείχνει εμπράκτως...

Παναγιωτόπουλος: Στόχος να ξεκινήσει η παραλαβή των γερμανικών τεθωρακισμένων Marder τον Ιούλιο

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζονται οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός...

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F35

Πριν από λίγη ώρα υπογράφτηκε το επίσημο ελληνικό αίτημα...