Αποκάλυψη Financial Times: Ο Μητσοτάκης ζήτησε να επιστραφεί μόνιμα η Ζωφόρος του Παρθενώνα

Νέο παρασκήνιο σχετικά με τις «κρυφές» συναντήσεις με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου ,Τζορτζ Όσμπορν, του Έλληνα Πρωθυπουργού για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «φέρνουν στο φως» οι Financial Times.

Μητσοτάκης: «Η επιστροφή των γλυπτών είναι το πάθος μου»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο δημοσίευμα τους οι Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ανέφερε στον συνομιλητή του, Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πως η επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα που ανήκουν είναι «το πάθος του». «Το ήθελα πάρα πολύ από την πρώτη φορά που είδα τη Ζωφόρο, όταν ήμουν περίπου 18 ετών και επισκέφθηκα το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό που με σόκαρε και με εξόργισε ήταν ότι το μνημείο ήταν σπασμένο. Είναι σαν να έχεις πάρει τη Μόνα Λίζα και να την έχεις κόψει στη μέση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζορτζ Όσμπορν, θεωρεί ότι οι συναντήσεις πηγαίνουν πολύ καλά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός.

Ο κ. Οσμπορν αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια για τις συνομιλίες του με τον κ. Μητσοτάκη, φοβούμενος πως ο,τιδήποτε πει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος τους επόμενους μήνες έχει μπροστά του εθνικές εκλογές.

Συνεργάτες του, όμως, είπαν στους Financial Times ότι πίστεψε αμέσως ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. «Είχες δύο λογικούς ανθρώπους σε ένα δωμάτιο, χωρίς προηγούμενα μεταξύ τους», είπε ένας από τους συνεργάτες του επικεφαλής του Μουσείου . «Θα πρέπει να μπoρέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε κάποια από τα Γλυπτά να βρίσκονται στο Λονδίνο και μερικά από αυτά στην Αθήνα».

Η Νομοθετική Πράξη του 1963 που δεσμεύει τον Όσμπορν

Ο Τζορτζ Οσμπορν περιορίζεται από μια Νομοθετική Πράξη του 1963 του βρετανικού Κοινοβουλίου, η οποία εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μάλιστα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον νόμο, παρά τις εκκλήσεις να το πράξει, από επιτροπή της Unesco, το 2021. Η πρόταση του κ. Οσμπορν προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, προτείνοντας μεταξύ άλλων και μια πολιτική ανταλλαγής: μια σειρά δανειακών συμφωνιών που θα αφορούσαν τα Γλυπτά και οι οποίες σταδιακά θα χτίσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Η Ελλάδα δεν θα αποποιηθεί των αξιώσεών της –θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη να δεχτεί ένα «δάνειο» αυτού που θεωρείται ως ελληνική περιουσία, εξηγούν οι Financial Times– αλλά το Βρετανικό Μουσείο θα συμφωνούσε να στείλει στην Αθήνα το ένα τρίτο ή και περισσότερα από τα Γλυπτά για ορισμένο χρονικό διάστημα.

«Ολόκληρη και μόνιμη η επιστροφή-  όχι δανεική και όχι σε μερίδες»

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου Οσμπορν λέει ότι όταν λήξει το δάνειο, τα Γλυπτά θα επιστρέψουν μεν στο Λονδίνο, αλλά ένα άλλο μέρος τους θα αποσταλεί ταυτόχρονα στην Αθήνα. Προς το παρόν πάντως, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στις θέσεις του, γράφουν οι FT. Σε μια δεύτερη συνάντηση στο ίδιο ξενοδοχείο, στα τέλη του 2022, είπε στον Τζορτζ Οσμπορν ότι θέλει να επιστρέψει μόνιμα η ζωφόρος, όχι δανεική και όχι σε μερίδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...