Από το νέο έτος η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ μίλησε για την επίσημη έγκριση της εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.  Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν επίσημα στο ΝΑΤΟ το νέο έτος, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DPA.

Παρόλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ δεν ήταν σε θέση να πει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι «απολύτως βέβαιος πως η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί εγκαίρως». Επιπλέον, κατέστησε έτσι σαφές ότι δεν περιμένει από την Τουρκία «να μπλοκάρει τη διαδικασία εισδοχής για πολύ ακόμη».

Η στάση της Άγκυρας για την έγκριση των δύο κρατών

Το ανατολικότερο μέλος της αμυντικής συμμαχίας – Τουρκία – έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική ηγεσία δικαιολογεί τη στάση της με την υποτιθέμενη υποστήριξη των δύο κρατών σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, PKK.

Αλλά υπάρχουν επίσης εικασίες ότι οι εξαγωγές όπλων που έχουν ανασταλεί από τους εταίρους του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αφού η κυβέρνηση της Άγκυρας αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, παρά τις σημαντικές ανησυχίες των εταίρων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, φαινόταν ότι η διαμάχη σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» είχε διευθετηθεί. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί τώρα ότι οι συμφωνίες που έγιναν τότε δεν έχουν ακόμη τηρηθεί, ιδίως από τη Σουηδία. Η Άγκυρα απαιτεί, μεταξύ άλλων, την έκδοση φερόμενων ως τρομοκρατών.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Η Irini Qn στο Caja de Musica

Στις 29 Μαρτίου θα εμφανιστεί στη μουσική σκηνή Caja...

Λοβέρδος: Μίλησα καθαρά δεν έχω σκοπό τη σύγκρουση

Το δικό του μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη έστειλε σήμερα...

Τουρκία: Με «βαριά καρδιά» το ραμαζάνι, έξι εβδομάδες μετά τον καστροφικό σεισμό

Στην κατεστραμμένη από τον σεισμό πόλη Αντιγιαμάν ξεκινά το πρώτο...

Γαλλία: Βιαίες συγκρούσεις για το αρδευτικό νερό

Με τραυματίες και διακομιδές σε νοσοκομεία τόσο διαδηλωτών όσο...