«Απλώνεται» στη Μεσόγειο ο ελληνικός στόλος

Ίσως να αποτελεί τον πρώτο στόχο της αμυντικής διπλωματίας που σχεδίασε και υλοποίησε το ΓΕΕΘΑ. Να απλώσει δηλαδή την ελληνική στρατιωτική παρουσία σε όλη Μεσόγειο και στον Αραβικό Κόλπο. Και είναι μόνον η αρχή.

Αυτή την στιγμή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Μεσογείου κάνοντας επίδειξη σημαίας ή συμμετέχοντας σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις ή σε πολυεθνικές ασκήσεις. Με αυτόν τον τρόπο το ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων, συνεργασιών και συνεργειών, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με συμμαχικές και φίλες χώρες, σε διμερή, πολυμερή σχήματα όσο και στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία (αλλά και χάρτες) που για πρώτη φορά δίνονται στη δημοσιότητα από το ΓΕΕΘΑ, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες σε περιοχές Εθνικού ενδιαφέροντος με προβολή σημαίας με την φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» στην πολυεθνική Ναυτική Δύναμη «TF 473» η οποία συνοδεύει ως οργανική μονάδα την Ομάδα Κρούσεως (Carrier Strike Group-CGS) του γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21».

Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχουν επιπρόσθετα των Γαλλικών, ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Βελγίου και πραγματοποιούν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και Στρατηγικών Εταίρων, αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις κοινές προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ταυτόχρονα η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ η οποία επιχειρεί με την μόνιμη συμμαχική δύναμη SNMG-2, με την συμμετοχή ενός Υποβρυχίου και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, λαμβάνει μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «DYNAMIC MANTA 21». Η Άσκηση «DYNAMIC MANTA», διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση, με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο υπό ρεαλιστικές συνθήκες, σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και περιβάλλον πολλαπλής απειλής, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα προαγωγής του επιπέδου της συνεργασίας των μονάδων σε Συμμαχικό πλαίσιο. Στην άσκηση συμμετέχουν μονάδες επιφανείας, υποβρύχια, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων και προσωπικό, από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Τουρκία καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2).

Την ίδια ώρα η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ συμμετέχει στη διασυμμαχική επιχείρηση του ΟΗΕ «UNIFIL MAROPS». Η ναυτική δύναμη (Maritime Task Force – MTF) που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνδράμει το Λιβανικό Ναυτικό στον έλεγχο των χωρικών του υδάτων και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Λίβανο. Μια άλλη σημαντική πτυχή της αποστολής του MTF είναι να βοηθήσει στην οικοδόμηση των Ναυτικών δυνατοτήτων του Λιβάνου για την αποτελεσματική περιπολία των ακτών του, έως ότου οι Ναυτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να είναι πλήρως σε θέση να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Η φεργάτα ΑΙΓΑΙΟΝ συμμετέχει στην επιχείρηση «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πλοίο έδρας του εν πλω Διοικητή, ο οποίος αυτή την περίοδο είναι Έλληνας Αρχιπλοίαρχος ΠΝ. Η επιχείρηση «IRINI» (από την ελληνική λέξη «Ειρήνη») έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων, με σκοπό την συμβολή στη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από ανταπόκριση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε σχετικό αίτημα του ομολόγου του των ΗΑΕ. Κατά τον επανάπλου της στην Ελλάδα εκτέλεσε συνεκπαίδευση, υπό μορφή PASSEX, με μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ (ABU DHABI και MEZYAD) και των ΗΠΑ (USCG ADAK και USCG MAUI) στον Κόλπο και συμμετείχε σε ρόλο ASSOCIATED SUPPORT στην πολυεθνική Αποστολή «EMASOH/AGENOR». Η EMASOH/AGENOR είναι Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία), η οποία στο πλαίσιο τους Διεθνούς Δικαίου έχει σκοπό την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν. Στην εν λόγω Αποστολή η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά με πολεμικό πλοίο, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 συνεισφέρει έναν (1) Αξιωματικό στο επιτελείο αυτής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.

Το Ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ συμμετέχει στην πολυεθνική Άσκηση «POSEIDON 21», η οποία διοργανώνεται από τις Ρουμανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Στην εν λόγω άσκηση συμμετέχουν μονάδες του Ρουμανικού Ναυτικού καθώς και οι μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 Standing NATO Mine Countermeasures Maritime Group Two (SNMCMG2). Η προαναφερθείσα Δύναμη, είναι μια από τις δύο μόνιμα ενεργοποιημένες ναυτικές δυνάμεις Ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ με αποστολή πρωτίστως τη διεξαγωγή αντιναρκικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, τελώντας υπό τον έλεγχο του Ναυτικού Διοικητού του ΝΑΤΟ (Maritime Command/MARCOM).

Η Ελλάδα παρέχει λιμενικές ευκολίες σε σημαντικό αριθμό συμμαχικών πολεμικών πλοίων που ναυλοχούν στο λιμένα της Σούδας, του Πειραιά και της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της της επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE». Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, επισημαίνεται ότι γίνεται για δεύτερη φορά χρήση του λιμένα της για μετακινήσεις μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA).

Η Ελλάδα συνδράμει στην αποστολή «ΝΑΤΟ Air Policing» στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο Μαυροβούνιο με δύο F-16 από την 116 ΠΜ στον Άραξο. Η εν λόγω συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Πρόθεση του ΓΕΕΘΑ είναι η περαιτέρω διεύρυνση των παραπάνω δράσεων με σκοπό την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων και την ενδυνάμωση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κύπρος: Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να πυροβόλησαν Ελληνοκύπριο

Σοκαρισμένη και ανήσυχη είναι η Κύπρος καθώς τρία άτομα...

Απειλές Ερντογάν: Θα πληρώσετε ακριβά το κλείσιμο των προξενείων

Την οργή της Τουρκίας έχει προκαλέσει η απόφαση αρκετών...

Πραξικόπημα στο Περιστέρι για «χάρτινη νίκη» – Κομάντο Μανούχος ανέβαλλε το Ατρόμητος-ΑΕΚ με μετροταινία

Εξευτελισμός του πρωταθλήματος της Super League στο Περιστέρι.Ένας «κομάντο» διαιτητής με...