Απάτη σε κέντρα για τεστ κορωνοϊού στη Γερμανία

Αυστηρότερους κανονισμούς προκειμένου να αποτραπούν απάτες σε κέντρα όπου γίνονται τεστ κορωνοϊού προετοιμάζουν ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και οι ομόλογοί του από τα 16 γερμανικά κρατίδια. Σε συνεδρίασή τους τη Δευτέρα αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στον έλεγχο των απολογισμών των κέντρων εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο τις υγειονομικές υπηρεσίες όσο και την εφορία.

Παράλληλα όμως, οι υπουργοί Υγείας θεωρούν τα συγκεκριμένα κέντρα ως ένα πετυχημένο εγχείρημα. Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου έχει επιτευχθεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεσματικές υποδομές με πολλούς σοβαρούς φορείς.

Υπουργός Υγείας Γενς ΣπανΑυστηρότερους ελέγχους για τα κέντρα όπου γίνονται τεστ κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Γενς Σπαν

Ο αριθμός των εν λόγω κέντρων σε ολόκληρη τη Γερμανία ξεπερνά σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σπαν τις 15.000. Εκτός από οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, φορείς των κέντρων είναι φαρμακεία αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα τεστ είναι δωρεάν. Για κάθε rapid test ανά πολίτη το ομοσπονδιακό κράτος πληρώνει στα κέντρα μέχρι στιγμής 18 ευρώ. Ο υπουργός Υγείας Σπαν σκοπεύει να μειώσει αυτό το ποσό κάτω από τα 10 ευρώ.

Κριτική της αντιπολίτευσης

Τεστ ΚορωνοϊούΟρισμένα κέντρα για τεστ κορωνοϊού διέθεταν λανθασμένα στοιχεία

Από έρευνες των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών WDR, NDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung προέκυψε ότι ορισμένα κέντρα δήλωναν στις δημόσιες υπηρεσίες μεγαλύτερο αριθμό τεστ απ’ ό,τι είχαν κάνει. Τις πρακτικές αυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε «απάτη», ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για «εγκληματικές μηχανορραφίες».

Στους υπεύθυνους μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια. Σε πέντε γερμανικά κρατίδια οι εισαγγελικές αρχές διεξάγουν έρευνες. Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά της καταλογίζουν ότι δεν έχει λάβει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν απάτες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ασφαλισμένοι – Ποιοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62

Σε δύο κατηγορίες υπάγονται περίπου 120.000 παλαιοί ασφαλισμένοι (πριν...

Μια Magna Carta στον κόσμο των ρομπότ

Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε την ιατρική και φαρμακευτική αγωγή...

Δημήτρης Λιάκος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανακερδίσει το πολιτικό κέντρο»

Ο λόγος του είναι μείγμα τεχνοκρατικού και πολιτικού και...

Ήρθαν οι πρώτοι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη

Πολλοί νόμιζαν, βλέποντας το θηριώδες αμερικανικό καταμαράν USNS Yuma...

Καυστικός Φίλης για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

«Άκρως επικίνδυνη» χαρακτήρισε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του...