Ανταποκρίσεις

Le Monde

22 Μαΐου 2023

Ανταπόκριση από την Αθήνα,
Μαρίνα Ραφενμπέργκ

«Με γκρίζο ουρανό, ασυνήθιστο για Μάιο στην Αθήνα, ένα τμήμα του πληθυσμού σνόμπαρε τις κάλπες την Κυριακή. Σχεδόν το 40% των εκλογέων απείχε. Θα καταφέρει άραγε ο Αλέξης Τσίπρας να κινητοποιήσει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος στις επόμενες εκλογές; Στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, τα εκλογικά κέντρα ήταν άδεια το απόγευμα της Κυριακής. Αντίθετα, οι καφετέριες γεμάτες. Ο Νίκος, 30 ετών, απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, δεν ψήφισε. «Τα δεινά της χώρας είναι ενδημικά, γραφειοκρατία, διαφθορά, πελατειακό κράτος, ελάχιστες επενδύσεις στην έρευνα και στην παιδεία – αλλά οι πολιτικοί δεν θέλουν να τα αντιμετωπίσουν. Δεν βλέπω μέλλον» λέει ο εργαζόμενος στον τομέα των Η/Υ, που σκοπεύει να φύγει από την Ελλάδα μόλις μπορέσει».

El Pais

19 Μαΐου 2023

Του ειδικoύ απεσταλμένου
Φρανθίσκο Περεχίλ
και του Ιμπάι Αρμπιδε Αθα

«Στις χειρότερες στιγμές της Ελλάδας, τα κύρια μέσα ενημέρωσης, που έχουν μακρά παράδοση στη στήριξη της Δεξιάς, βρίσκονταν πάντα στο πλευρό της κυβέρνησης». […]

Ο (ανώνυμος) ευρωπαίος αναλυτής θεωρεί ότι ο Τσίπρας «διαθέτει τεράστια πολιτική τόλμη και μετέτρεψε τη χώρα σε σύγχρονο κράτος. Μόνον ο Τσίπρας μπορούσε να το κάνει. Η Δεξιά ήταν αδύνατο να το καταφέρει. Ο Μητσοτάκης μπόρεσε να λύσει το ζωνάρι, γιατί προηγουμένως το είχε σφίξει πολύ ο Τσίπρας. Το πρόβλημα του Τσίπρα είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι ένας συνηθισμένος ηγέτης της Δεξιάς, κατέλαβε τον χώρο του Κέντρου, λαμβάνοντας κοινωνικά μέτρα. Και όλα αυτά στην πολύ συντηρητική ελληνική κοινωνία, όπου η ορθόδοξη Εκκλησία έχει πολλή δύναμη».

Corriere della Sera

21 Μαΐου 2023

Της ειδικής απεσταλμένης Ιρένε Σοάβε

«Oι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα έχουν κακή φήμη ως αναξιόπιστες», εξηγεί η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Δώρα Αντωνίου, «αλλά από το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντιπολίτευση, δεν ξεπέρασε τη ΝΔ ούτε για μια εβδομάδα».

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Κυριακής έπνεε άνεμος απογοήτευσης. «Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ψέματα», επέμενε ο Κώστας, μέλος του κόμματος από το 2004. «Η σημερινή οικονομική ανάπτυξη οφείλεται και στην πολιτική του Τσίπρα μετά το 2015. Οι άνθρωποι πρέπει να το αναγνωρίσουν, Δεν γίνεται να μην κερδίσουμε αυτή τη φορά». Και όμως.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

«Προσπαθούν για κοινό βηματισμό χωρίς να θίξουν τις σοβαρές διαφορές»

«Μετά την εύκολη νίκη στις πρόσφατες εκλογές, ο Ερντογάν...

Τσάι και συμπάθεια στο «Τουρκικό Σπίτι»

«Κατσάδα» Τριντό στη Βουλή του Καναδά: «Απαράδεκτο» να...

Ολοι οι άνθρωποι της προέδρου και ο «άγνωστος Χ»

«Κατσάδα» Τριντό στη Βουλή του Καναδά: «Απαράδεκτο» να...

Ουκρανία: Κατέφθασαν τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams

Τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης  Abrams έχουν φθάσει στην...

…στο παιχνίδι των σκιών

Βορίδης για Κασσελάκη: Είναι το τέλος της Αριστεράς...