Ανοδικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η υποχώρηση των τιμών και η άνοδος των αποδόσεων είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς ομολόγων, ενώ στις διεθνείς αγορές ομολόγων επικρατούν έντονες διακυμάνσεις.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 117 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 38 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,69%,ενισχυμένη κατά 8 μονάδες βάσης,  από 2,61% την Παρασκευή. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου ανήλθε στο 0,34% με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,35% από 2,29%.

Στις ΗΠΑ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκάρφαλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ εστιάζουν στην συνεδρίαση της FED και στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει σχετικά με την αύξηση των επιτοκιών.

Το κλίμα τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων δεν είναι θετικό καθώς οι αναλυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιθανόν να εισέλθει σε μία κατάσταση ανάλογη εκείνης που βίωσε τη δεκαετία του 1970.

Η τρέχουσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από την διαφαινόμενη στροφή σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο των τιμών, που προκαλείται από τον πόλεμο και την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Ειδικά στις ΗΠΑ η εκτίναξη του πληθωρισμού ωθεί το χέρι της Federal Reserve που στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας (15-16 Μαρτίου) θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασίσει την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018. Μόνη διαφορά είναι πως με τους τριγμούς που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και την εύλογη ανησυχία για επιβράδυνση των οικονομιών, το συμβούλιο θα ξεκινήσει την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής με προσεκτικές κινήσεις.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0971 δολάρια από το επίπεδο των 1,0941 δολαρίωνπου άνοιξε η αγορά.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...