Ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022 στην Ελλάδα εκτιμά η Κομισιόν

Ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά 4,3% φέτος (αντί για 4,1% της εκτίμησης Μαΐου), προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις νέες θερινές τις προβλέψεις που έδωσε πριν στη δημοσιότητα. Για το 2022 διατηρεί αμετάβλητο το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο 6%.

Γίνεται ειδική μνεία στα μέτρα στήριξης που «αναμένεται να μειώσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα και στις θέσεις εργασίας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομίας».

Εξηγεί πως σε συνδυασμό με την ώθηση από το Ελλάδα 2.0 το πλέγμα μέτρων «αναμένεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2021 και το 2022.

Συνολικά, αναφέρει πως το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και κατά 4,3% το 2021 και κατά 6,0% το 2022. Επίσης παρά τον πληθωρισμό στα εισαγόμενα είδη, η αποπληθωριστική τάση στον τομέα των υπηρεσιών συγκρατεί τον δείκτη, αναφέρεται.

Οι προβλέψεις όμως επισημαίνεται πως «εξακολουθούν να υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα και με τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πορείας της πανδημίας. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την «ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή αποσύνδεση από τα μέτρα στήριξης». Μάλιστα συστήνει η απόσυρση αυτή να γίνει προσεκτικά «για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση πτωχεύσεων αλλά και  να περιοριστούν οι τυχόν επιπτώσεις  στην αγορά εργασίας.

Ανεργία

Η συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί οριακά από το 16,3% του 2020 (στις εαρινές προβλέψεις η εκτίμηση ήταν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα). Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα (-0,4%) φέτος και να επανέλθει σε θετικό πρόσημα (0,5%) το 2022.

Εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρχει αποπληθωρισμός κατά 0,4% και άνοδος τιμών κατά 0,5% το 2022. Ειδική επισήμανση γίνεται μάλιστα για την Ελλάδα στο γενικό σχόλιο αναφορικά με την ΕΕ γιατί το Μάιο του 2021 η πτώση των τιμών κατά 1,2% στη χώρα μας ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη μέλη (σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή).

Ζήτημα ο τουρισμός

Σε ειδικό κεφάλαιο αναλύει την πορεία του τουρισμού ανά χώρα το 1ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με πέρυσι και καταγράφεται το μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό κυρίως όμως το 2020. Φέτος, η επίδοση είναι επίσης χαμηλή (στο 22% των διανυκτερεύσεων του 2019), αλλά με 24% μέσο όρο, όταν το 2020 η Ελλάδα ήταν στο 28% και ό μέσος όρος στο 50%.

Επίσης ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται ότι κατέγραψε ανάπτυξη 4,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 3μηνιαία βάση, παρά τα μέτρα αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο και ότι η ανάπτυξη στηρίχθηκε από τις καθαρές εξαγωγές, χάρη σε μια ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών.  Ωστόσο, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Άραγε έχουμε καταλάβει πόσο αμφίρροπο είναι το Μουντιάλ που βλέπουμε;

Πριν αρχίσουμε ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Ο χρόνος διεξαγωγής...

Η χώρα που πόνταρε στο Bitcoin και έχασε

Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με την υιοθέτηση του...

Συναγερμός στη Φενέρμπαχτσε για τον Γουίλμπεκιν

Η Φενέρμπαχτσε ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι των…...

Ισπανία – Γερμανία 1-1: Έμειναν «ζωντανοί» οι Γερμανοί

Ματσάρα χωρίς νικητή στο ντέρμπι του πέμπτου ομίλου του Μουντιάλ,...