Alpha Bank : Έτοιμη για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της ως το τέλος του 2021

Αποφασιστικά βήματα για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της δρομολογεί η Alpha Bank, αξιοποιώντας την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια και τη συσσωρευμένη εμπειρία, μετά και την μεγάλη επιτυχία της ολοκλήρωσης του Project Galaxy (τιτλοποίηση ύψους 10,8 δισ. ευρώ και πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, με παράλληλη αποκλειστική συμφωνία για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των υφιστάμενων Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων – ΜΕΑ).

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020, η Alpha Bank προγραμματίζει τρεις επιπλέον συναλλαγές εντός του 2021 συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων στην Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά 30% περίπου.

Παράλληλα, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για περαιτέρω περιορισμό των ΜΕΑ σε ποσοστό κάτω από 10%, μέχρι το τέλος του 2022.

Οι τρεις νέες συναλλαγές

Ειδικότερα, η Alpha Bank προγραμματίζει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψος 2 δισ. ευρώ (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, καθώς επίσης και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 0,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 0,4 δισ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky).

Αξιοποιώντας τον υψηλό Δείκτη Κεφαλαιακής της Επάρκειας, ο οποίος διατηρείται με άνεση πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, παρά την επιθετική μείωση των ΜΕΑ, η Alpha Bank μπορεί να επιτύχει την αυτοδύναμη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων συναλλαγών και την προστασία των μετόχων της, θεμελιώνοντας παράλληλα ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Total Capital Ratio) ανήλθε σε 18,4% στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου (OCR) 14%.

Μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, τον Μάρτιο 2021, ενισχύεται περαιτέρω ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας και διαμορφώνεται σε 19,7 %.

Λαμβανομένης δε υπ’ όψιν της επίπτωσης του Project Galaxy, που ανέρχεται στις 280 μονάδες βάσης, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank παραμένει ισχυρός και διαμορφώνεται στο 16,9%.

Πρόκειται για ισχυρή κεφαλαιακή θέση που παρέχει ευελιξία για την επιτυχή υλοποίηση μελλοντικών πρωτοβουλιών μείωσης των ΜΕΑ, με ταυτόχρονη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων, καθώς εξελίσσεται η εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη Συναλλαγή Galaxy, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα μειώνεται στο 24%2 και ο Δείκτης Καθυστερήσεων στο 13% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Τα αποτελέσματα του 2020

Εξάλλου, ισχυρές επιδόσεις κόντρα στην πανδημία, πέτυχε η τράπεζα στην περυσινή χρήση.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολής:

Αναλυτικότερα, οι επιδόσεις της τράπεζας το 2020 είναι οι εξής:

Ενισχυμένο Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ύψους 859 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικής κύριας λειτουργικής κερδοφορίας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας.

Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 1.434 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένο κατά 25% σε ετήσια βάση και αντιστοιχεί σε 3,6%, ως ποσοστό των υπολοίπων δανείων.

Το δ’ τρίμηνο 2020, η Alpha Bank κατέγραψε κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 430 εκατ. ευρώ, κυρίως από χρηματοοικονομικά κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και σχετιζόμενα με την ανταλλαγή μέρους των υφιστάμενων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) που κατείχε τον Δεκέμβριο 2020, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή κερδών ύψους 171 εκατ. ευρώ.

Το 2020, τα Κέρδη από Χρηματοοικονομικές Πράξεις ανήλθαν σε 690 εκατ. ευρώ έναντι 410 εκατ. ευρώ το 2019.

Οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε 1.306 εκατ. ευρώ ή 3,3% επί του μέσου όρου δανείων, έναντι 995 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους 283 εκατ. ευρώ, σχετιζόμενες με την επίπτωση της πανδημίας, και επιπλέον ζημιών απομείωσης για τις αναμενόμενες μη οργανικές ενέργειες διαχείρισης των Καθυστερήσεων.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας, τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 105 εκατ. ευρώ το 2019.

Σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «στον τομέα της τραπεζικής δραστηριότητας, στηρίξαμε την Ελληνική Οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους Ευρώ 5,6 δισ., την υψηλότερη επίδοση από το 2008, συμμετέχοντας παράλληλα ενεργά, σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης με την εγγύηση κρατικών φορέων, προς όφελος των Πελατών μας.

»Από πλευράς επιχειρηματικής ανάπτυξης, συνάψαμε μακροπρόθεσμη συμφωνία συνεργασίας με την Generali στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική μας θέση στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, ιδίως μέσω ψηφιακών δικτύων, και να επεκταθούμε στον τομέα των συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δώδεκα παιδιά νεκρά από «μυστηριώδη ασθένεια» στην Ακτή Ελεφαντοστού

Δώδεκα παιδιά πέθαναν από μια μυστηριώδη ασθένεια τους δύο...

«Μάξιμος Σαράφης»: Η πρώτη δήλωση μετά τη σύλληψή του

Γραπτή δήλωση μετά τη σύλληψή του εξέδωσε ο προστατευόμενος...

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερις τάφους των φαραώ και μια μούμια

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα την ανακάλυψη τεσσάρων τάφων των...