Άλλο ένα «σκάνδαλο» στο γήπεδο της ΑΕΚ – Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για τον τρόπο με τον οποίο υπήρξε εισήγηση για να δοθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας έξι μηνών για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, παρότι στον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια του γηπέδου. Και όλα αυτά λίγες μέρες αφότου η υπεύθυνη αδειοδοτήσεων της Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε μήνυση κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη στο τμήμα Εκβιαστών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Σοβαρές ελλείψεις

Εάν κανείς διαβάσει το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής επανελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Αττικής της 21/09/2022 ως προς το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα δει ότι κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν συγκεκριμένα προβλήματα.

Καταρχάς δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της άδειας οικοδομής που αρχικά δόθηκε το 2017. Υπάρχουν η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας διεύθυνσης  και διάφορα άλλα έγγραφα, αλλά δεν έχει ακόμη υπογραφεί η διαπιστωτική πράξη της υπογειοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμός με κόσμο και Μελισσανίδη για τα διαρκείας: «Τίγρη τα τσέπωσες, κορόιδεψες τον κόσμο και τώρα τα αλλάζεις»

Στις κερκίδες 46 και 48 του άνω διαζώματος που έχουν ορισθεί από τη γηπεδούχο ομάδα ως κερκίδα φιλοξενούμενων φιλάθλων η επιτροπή διαπίστωσε ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων ύψους 3 μέτρων. Ακόμη εκτίμησε ότι χρειάζεται εξωτερικά στα όρια των κερκίδων 39 και 45 του κάτω διαζώματος να τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα 2,5 μέτρων κατ’ ελάχιστο καθώς και εξωτερικά της κερκίδας 42.

Κατά την αυτοψία η επιτροπή διαπίστωσε ότι η περίφραξη ως προς τον αγωνιστικό χώρο αποτελείται από κιγκλίδωμα 0,90 μ. εσωτερικά και 1,40 μ, εξωτερικά, εκτός από το πέταλο μεταξύ των θυρών 19-25 του κάτω διαζώματος και των θυρών 20-22 του άνω όπου έχει τοποθετηθεί Plexiglas άνω των 3 μέτρων. Ωστόσο, το ύψος αυτής της περίφραξης δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την επιτροπή. Η σχετική ΚΥΑ ρητά αναφέρει ότι  «στις αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες διεξάγοντας αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας η περίφραξη αποτελείται από κιγκλιδώματα ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων & πενήντα εκατοστών 2,50 μ., ενώ στα σημεία που εμφανίζουν αυξημένη επικινδυνότητα, όπως τα πέταλα, τουλάχιστον τρία μέτρα 3,00 μ.

Μια εισήγηση με μειοψηφούσα την πρόεδρο της Επιτροπής

Όταν ήρθε η ώρα της απόφασης ως προς το εάν θα είναι θετική η εισήγηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας ή όχι στο γήπεδο και συγκεκριμένα εξάμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ευαγγελία Πολυζώη εισηγήθηκε να γίνει επανέλεγχος αφού είχαν λυθεί τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Υποστήριξε δε ότι προσωρινή άδεια «δεν συνάδει με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του Ν. 4479 γιατί πρόκειται για θέματα ασφάλειας γηπέδου και δεν είναι “τυχόν ελλείψεις”».

Ωστόσο, η γνώμη της προέδρου της Επιτροπής, που ήταν και η μόνη μηχανικός στην επιτροπή δεν ελήφθη υπόψη και η πλειοψηφία αποφάσισε να ικανοποιήσει ουσιαστικά το αίτημα της ΑΕΚ και να εισηγηθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας 6 μηνών στο γήπεδο υπό την προϋπόθεση  ότι δεν θα φιλοξενούνται οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας (κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα γινόταν εξαιτίας των κανονισμών της Super League).

Κίνδυνος για τις φιλοξενούμενες ομάδες και τους οπαδούς

Τα ζητήματα ασφαλείας που εντοπίστηκαν δεν είναι τυπικά, αλλά πολύ ουσιαστικά. Αφορούν το εάν θα αποτραπούν επεισόδια μεταξύ οπαδών και την ασφάλεια των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, ιδίως της φιλοξενούμενης ομάδας.

Γι’ αυτό και προβλέπονται τόσο ψηλά κιγκλιδώματα ανάμεσα στις κερκίδες και ανάμεσα στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο.

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να «εισβάλουν» οπαδοί στο γήπεδο. Αλλά και για να μην παίζουν οι φιλοξενούμενες ομάδες ότι εάν αισθανθούν αδικημένοι οι οπαδοί της ΑΕΚ θα μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να… απαιτήσουν δικαιοσύνη.

Δηλαδή, πρόκειται για πράγματα με τα οποία καλό είναι να μην παίζουμε.

Η βιασύνη της ΑΕΚ να ανοίξει το γήπεδο και τα ακριβά διαρκείας

Θυμίζουμε εδώ ότι η αρχική ημερομηνία παράδοσης του γηπέδου ήταν για τις 25 Νοεμβρίου 2022. Αυτή ήταν η συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής που άλλωστε έχει συνεισφέρει σημαντικά για την κατασκευή του.

Προφανώς και μέχρι τότε θα προλάβαιναν να γίνουν όλες οι αλλαγές που θα καθιστούσαν το γήπεδο ασφαλές.

Όμως, φέτος η ΑΕΚ προσέφερε στους οπαδούς της εισιτήρια διαρκείας που ήταν πολύ πιο ακριβά από προηγούμενες χρονιές και μάλιστα με την υπόσχεση ότι ήταν διαρκείας για το νέο γήπεδο, παρότι καλά δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του όταν εκδόθηκαν. Μάλιστα, είχαν υπάρξει και διαμαρτυρίες των οπαδών για το ύψος των φετινών διαρκείας.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ να έχει πουλήσει 20.000 εισιτήρια διαρκείας και να παίζει στη Ριζούπολη που έχει μικρότερη χωρητικότητα. Υπάρχουν δηλαδή «κάτοχοι» που έχουν πληρώσει ακριβά και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρεθούν στις κερκίδες για να δουν την ΑΕΚ σε κάποια από τις εντός έδρας αναμετρήσεις της.

Ακόμη χειρότερα, με το πρωτάθλημα να έχει διακοπή τον Νοέμβριο, υπήρχε κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση μέχρις ότου να μπουν οι οπαδοί στο νέο γήπεδο. Αν δηλαδή η ΑΕΚ εξαντλούσε το χρονικό περιθώριο της 25ης Νοεμβρίου, το πρώτο εντός έδρας ματς δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου λόγω του Μουντιάλ. Στις 13/11 ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της Super League ελέω των ειδικών αυτών συνθηκών. Άρα τα εγκαίνια του νέου γηπέδου θα γίνονταν στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος ενώ τα εισιτήρια διαρκείας έχουν πληρωθεί για ολόκληρη τη σεζόν. Μια λεπτομέρεια που ίσως εξηγεί γιατί πίεσε τόσο πολύ η ΑΕΚ να πάρει προσωρινή άδεια ακόμη και εάν δεν είχαν αντιμετωπιστεί σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας.

Μια μήνυση κατά του Δ. Μελισσανίδη από την πρόεδρο της Επιτροπής

Μια ένδειξη του πώς αντιμετώπισε το ζήτημα της αδειοδότησης η ΠΑΕ ΑΕΚ, φάνηκε και από τη μήνυση που κατέθεσε στο Τμήμα Εκβιαστών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η πρόεδρος της επιτροπής και μόνιμη υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής Ευαγγελία Πολυζώη.

Όπως κατήγγειλε η κ. Πολυζώη στη μήνυσή της την Παρασκευή2 Σεπτεμβρίου η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής πήγαν στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί διαπιστώθηκαν ελλείψεις και παραβάσεις που άπτονται της ασφάλειας τόσο των θεατών όσο και των αθλουμένων. Η ίδια κατήγγειλε ότι την κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Μελισσανίδης μπήκε στην αίθουσα και άρχισε να απειλεί και την ίδια και τα άλλα μέλη της επιτροπής.

Παρ’ όλα αυτά η κυρία Πολυζώη, αν και δέχθηκε απειλές ότι θα διωχθεί από την Περιφέρεια και ότι θα της στέλνουν κάθε βράδυ στο σπίτι της τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, κατέθεσε την μήνυση κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ την παραίτηση της για το ίδιο θέμα υπέβαλε και η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, Μαργαρίτα Βάρσου, η οποία φέρεται και αυτή να δέχτηκε απειλές.

Η σύνθεση της Επιτροπής

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας ενός γηπέδου με θέματα που αφορούν στην ίδια την ασφάλεια; Μια επιτροπή που απαρτίζεται από μόλις μια μηχανικό όπως προαναφέραμε. Στην επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά και εκπρόσωπος της ΕΠΣ Αθηνών (!), της ίδιας της ΑΕΚ (εκπρόσωπος εγκατάστασης), ένας γιατρός (ο οποίος προφανώς επιβλέπει την εγκατάσταση του ιατρείου) και ένας εκπρόσωπος της Super League.

Είναι σημαντικό για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου κάθε νέο γήπεδο. Είναι εξίσου σημαντικό ότι η ΑΕΚ έπειτα από πολλά χρόνια μετρά πλέον αντίστροφα για να επιστρέψει στο δικό της σπίτι. Τίποτα όμως δεν φαντάζει σημαντικότερο από τους ίδιους τους κανόνες ασφαλείας.

To πρώτο εντός έδρας ματς της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο είναι προγραμματισμένο για τις 3 Οκτωβρίου, με αντίπαλο τον Ιωνικό.

Η τελική απόφαση

Η τελική απόφαση για την προσωρινή άδεια λειτουργίας θα παρθεί από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χάρη Ρώμα, με βάση την τελική εισήγηση του προϊσταμένου του Τμήματος Αδειοδοτήσεων Αθλητικών Εγκαταστάσεων κ. Ιωάννη Παπακώστα. Μένει να δούμε εάν θα επιλέξουν και αυτοί να «παρακάμψουν» τα διαπιστωμένα προβλήματα ασφάλειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Εκτακτο επίδομα Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι, τι ποσά θα λάβουν

Τη δυνατότητα να δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στα ευάλωτα...

ΗΠΑ: Ευκολη νίκη Τραμπ στη Νότια Καρολίνα γενέτειρα της Νίκι Χέιλι

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε εύκολα της...

Κασσελάκης: «Δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος»

«Δεσμεύομαι να παραμείνω στο κόμμα» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης...