Αλέξης Τσίπρας: Θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη και περισσότερο για τα κομματικά στελέχη

Επίθεση κατά της κυβέρνησης συνολικά για τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι μόνο για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ, το οποίο συζητιέται σήμερα στη Βουλή, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «γαλάζια golden boys» που έχουν καταλάβει θέσεις του Δημοσίου με «υπέρογκους μισθούς», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ότι θέλουν «λιγότερο κράτος για τον πολίτη και περισσότερο για τα κομματικά στελέχη». «Θέλετε το κράτος τσιφλίκι σας. Θέλετε το κράτος να σας σιτίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «γιαλαντζί εκδοχή φιλελευθερισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε πως έχει γεμίσει το Δημόσιο «με μετακλητούς και γαλάζια ρουσφέτια», τονίζοντας πως δεν είναι μόνο ο ΕΦΚΑ, αλλά «τα ίδια» γίνονται και στη ΔΕΗ. «Καταργήσατε την αξιοκρατία και την διαφάνεια, ανοίγοντας την πόρτα στα ρουσφέτια, καταργώντας τον ΑΣΕΠ», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις Γενικές Διευθύνσεις της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως από 7 το 2019 έγιναν 15 σήμερα και από 27 διευθυντές το ’19, σήμερα έχει 105 με 70 νεοφερμένους από την «αγορά». «Μαγαζί σας ήταν η ΔΕΗ και μαγαζί σας θέλετε να το ξανακάνετε», σχολίασε και συνέχισε: «Μετατρέψατε από εταιρεία κοινής ωφέλειας σε εταιρεία ωφέλειας των γαλάζιων golden boys και των ιδιωτών επενδυτών, που θα κερδίζουν σε βάρος των νοικοκυριών, των αγροτών, των καταστημάτων, που βλέπουν τους λογαριασμούς και παθαίνουν εγκεφαλικό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε επίσης σε «δημοσιεύματα» σύμφωνα με τα οποία στελέχη της ΔΕΗ «αυτοθαυμάζονται για την κερδοφορία», την ώρα «που έχουν ξεθεωθεί τα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς».  Κατήγγειλε δε, πως ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ «καθαρίζει 360.000 ετησίως με τα μπόνους», δηλαδή «τέσσερις φορές περισσότερα» από τον πρωθυπουργό της χώρας. «Γιατί να ιδρώσει ο κύριος αυτός για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, όταν ο συνταξιούχος παίρνει 700 ευρώ και ο λογαριασμός έρχεται 600;» διερωτήθηκε και συνέχισε με αναφορά στις «ειδικές θέσεις» που δημιουργήθηκαν και στον ΔΕΔΔΗΕ για «πολιτικούς φίλους με εντολές του Μαξίμου».

«Την ώρα που ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας στενάζει, εσείς δίνετε μπόνους στους εαυτούς σας και τα παιδιά σας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατήγγειλε επιπλέον «αύξηση των αμοιβών για τους διευθυντές και γενικούς διευθυντές που υπερβαίνουν το πλαφόν των 4.650 ευρώ το μήνα», καθώς και «πάρτι αυθαιρεσίας με τα μπόνους, λίγες μέρες πριν λήξει το έτος, ώστε να πάρουν τα γαλάζια παιδιά του ΔΣ το 100% των χρυσών bonus, έως και 50% επί των μικτών αποδοχών, δηλαδή έως 60.000 ευρώ».

Όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτήθηκε ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ: «Να βυθίσετε τη χώρα σε ενεργειακή φτώχεια», υπογράμμισε και επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι για μήνες πρωταθλήτρια  στην Ευρώπη στην χονδρική τιμή ρεύματος». «Η κοινωνία υποφέρει αλλά εσείς λέτε καλά πάνε τα πράγματα. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας αν κάποτε ήταν προβληματικές, σήμερα είναι καταστροφικές και επικίνδυνες».

«Ο άριστος ΔΕΔΔΗΕ ήταν απόλυτα απροετοίμαστος σε Μήδεια και Ελπίς! Πέντε μέρες χωρίς ρεύμα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ο άριστος ΔΕΔΔΗΕ των στελεχών με παχυλά μπόνους δεν έδωσε ούτε τα σωστά στοιχεία για τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να μην μπουν οι εκπτώσεις σε όλους τους καταναλωτές. Μέχρι και η ΡΑΕ αναγκάστηκε να επιβάλει πρόστιμο 250.000 ευρώ για παράληψη ΑΦΜ και στοιχείων επικοινωνίας πελατών», πρόσθεσε, αναφέροντας ως επιπλέον παραδείγματα την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης «χωρίς σχέδιο» και καλώντας την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την καταγγελία του πρώην διευθυντή της ΔΕΗ ότι ο οργανισμός «αυτό-δεσμεύτηκε να καίει πανάκριβο φυσικό αέριο και να έτσι να μεταφερθεί υπέρογκο κόστος στους καταναλωτές».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικεντρώθηκε στον ΕΦΚΑ, κάνοντας τον παραλληλισμό ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το «διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς συντάξεις, υποστηρίζοντας πως ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση υποσχόταν ότι «θα βγαίνει η σύνταξη σε μία μέρα», τελικά από 107.000 εκκρεμείς συντάξεις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μειωμένες κατά 70% σε σχέση με όσες παρέλαβε, έφτασαν και πάλι στις 350.000.

«Θυμάστε που λέγατε τη 13η σύνταξη ψίχουλα; Ένα δισ. ευρώ κάθε άνοιξη να δίνεται στους συνταξιούχους. Τι κάνατε εσείς που μας καταγγέλλατε; Την καταργήσατε. Και όχι μόνο δεν δίνετε τα χρήματα αυτά σε άλλες κοινωνικές ανάγκες και τα βάζετε στον κουβά της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε καταγγέλλοντας ότι «ο ΕΦΚΑ γίνεται λάφυρο στα χέρια μίας κομματικής κάστας», καθώς «οι γενικοί διευθυντές θα επιλέγονται με τριετή θητεία, ενώ παραμερίζονται τα στελέχη με χρόνια προϋπηρεσίας» και οι προκηρύξεις θα γίνονται «όχι από τον ΑΣΕΠ αλλά με σύμπραξη του ΑΣΕΠ».

«Με αυτή τη διάταξη δεν πλήττεται μόνο ο ΕΦΚΑ, αλλά ανοίγει μια κερκόπορτα για την επέλαση του κομματικού κράτους σε όλο το Δημόσιο. Οι γνωστοί κομματικά εκλεκτοί «άριστοι» με πτυχία ή χωρίς, θα κατακλείσουν τις επιτελικές θέσεις με πολυετείς συμβάσεις, που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση», σχολίασε και δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν θα παίξει σε αυτό το γήπεδο». «Θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, όχι σε αυτό του κομματικού κράτους. Δεσμευόμαστε για διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία. Να σπάσουμε τον ομφάλιο λώρο σύνδεσης του κόμματος με το κράτος», τόνισε και κατέληξε: «Δεν θέλετε επιτελικό κράτος αλλά διεφθαρμένο κράτος, επιλεκτικό, όπου θέλετε εσείς να υπάρχει. Εμείς θα στήσουμε το κοινωνικό, ανθρώπινο, δημοκρατικό κράτος, με μία προοδευτική κυβέρνηση, που όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο το καλύτερο για τον λαό και τον τόπο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ – Νετανιάχου: Ο «δίκαιος πόλεμος» του Ισραήλ θα συνεχιστεί

Ο «δίκαιος πόλεμος» που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα...

Φάμελλος: «Η οπαδική βία αντί να περιορίζεται επεκτείνεται»

«Είναι τραγικό ότι η οπαδική βία αντί να περιορίζεται...