Αλέξης Τσίπρας: «Οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα»

Για τις υποκλοπές, την τραγωδία στα Τέμπη, τις δημοσκοπήσεις, τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, τα οικονομικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και το αν θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία μίλησε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στο in.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει μόνο ως αστείο το σενάριο συγκυβέρνησης των τριών πρώτων κομμάτων και τείνει χείρα συνεργασίας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. «Η απλή αναλογική που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε σοβαρά για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας ανοίγει την προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως ορατό τούτη την ώρα και διά γυμνού οφθαλμού» είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει γιατί δεν είναι εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Είναι σαν να μου λέτε να φτιάξει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό μια ομάδα να πάρουν το πρωτάθλημα μαζί. Θα μας δείρουν οι φίλαθλοι» λέει με χιούμορ ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι διαφορές μας είναι πολύ ουσιαστικές και κυρίως με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που είναι κράμα νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και ακραίας δεξιάς στα κοινωνικά θέματα» τονίζει και δεσμεύεται ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές την επόμενη μέρα ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων.

Για το θέμα των υποκλοπών και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που χθες είπε στο Mega ότι αν «οι ευθύνες ακουμπούν πολιτικά πρόσωπα, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και μετά στη φυλακή», ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς, έτσι δεν είναι; Για να ξεφύγουμε λίγο από αυτή τη συζήτηση, εγώ αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν μπορεί να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και να έχει γίνει ένα τέτοιο σκάνδαλο και να μην λογοδοτήσει κανείς στη Δικαιοσύνη, να το κουκουλώσουν, να το συγκαλύψουν, γιατί αυτό έχουμε για μήνες συγκάλυψη. Και ο Μητσοτάκης λέει ψηφίστε με για να βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

«Δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών»

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους. «Αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές».

Μιλώντας (το πρωί της Πέμπτης 18/5) λίγο μετά το σάλο που ξέσπασε με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, θέλει να αποκαταστήσει την αλήθεια ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς ευθέως αν ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε κάποια «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είναι κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών».

Αντίθετα, εξηγεί, οι θετικές αλλαγές προκύπτουν «από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης, την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών (με δόσεις και κούρεμα μέρους της οφειλής, όπως το 2018), ώστε η μεσαία τάξη να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς να χάσει την περιουσία της».

«Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό» επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη. Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

«Να μην βάλουμε στο συρτάρι την τραγωδία στα Τέμπη»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται ότι η τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς δεν θα ξεχαστεί. «Θα υπάρξει Ειδικό Δικαστήριο αν προκύψουν ευθύνες για τα Τέμπη;» είναι το ερώτημα που τέθηκε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα.

«Η δέσμευση που θα δώσω εγώ απέναντι στις 57 οικογένειες, αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό και στους νέους ανθρώπους που βγήκαν έξω στο δρόμο αγανακτισμένοι, [γιατί ήταν ένα αφύσικο πράγμα αυτό που συνέβη -12 λεπτά δύο τρένα να κινούνται το ένα απέναντι στο άλλο και κανείς να μην το παίρνει χαμπάρι; Υπάρχουν σαφώς ευθύνες], είναι ότι δεν θα ξεχαστούν τα Τέμπη!».

«Αν λοιπόν η Δικαιοσύνη, γιατί στο ζήτημα αυτό τον πρώτο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα, εντοπίσει ευθύνες συγκεκριμένες πολιτικών προσώπων» και το αναπέμψει στη Βουλή «η υποχρέωσή μας είναι αυτό να μην το βάλουμε στο συρτάρι» ξεκαθαρίζει ο κ. Τσίπρας.

Λίγες μέρες πριν η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, συνομίλησε με συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση για όσους άφησαν αιχμές περί «ετεροχρονισμένης προεκλογικής ευαισθησίας».

«Βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα» λέει ο κ. Τσίπρας και ζήτησαν να με συναντήσουν οι γονείς των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο τρένο μαζί με την ξαδέρφη τους. Η κ.Μπαζιάνα ήθελε πολύ να τους συναντήσει, όπως μεταφέρει ο κ. Τσίπρας, «αλλά δεν τόλμησα να έχω μαζί μου τη σύντροφό μου, διότι δεν ήθελα επουδενί να θεωρηθεί ότι αυτή η συνάντηση είναι κάτι παραπάνω από την εκπλήρωση του αιτήματος τους, ν’ ακούσω τον πόνο τους και τα αιτήματά τους. Και μου ζήτησαν οι ίδιοι να της μεταφέρω ότι θέλουν πάρα πολύ να τους συναντήσει. Και νομίζω ότι ήταν υποχρέωσή μου να το κάνω και υποχρέωσή της να πάει».

«Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη, και ηθική στήριξη και χρειάζονται κι από εμάς που είμαστε στην πολιτική, τη δέσμευση ότι θα κάνουμε το παν ώστε να μην ξεχαστεί αυτό το οποίο συνέβη στα παιδιά τους και να βρούνε δικαίωση» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

«Οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα»

Διάψευση των δημοσκοπήσεων σε μεγάλο βαθμό βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας και λέει χαμογελώντας: «Κυριακή κοντή γιορτή» όταν η συζήτηση φθάνει στις δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να δίνουν αισθητό προβάδισμα στη ΝΔ. «Εγώ θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διάψευση των μετρήσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω από 30% σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά. Και ενώ στην ήττα του είχε πάρει 32% έγινε ξαφνικά ένα κόμμα του 20%. Και τώρα θα επιστρέψει στο 30% που θα είναι η πρώτη διάψευση» λέει.

Εφικτή είναι όμως για τον Αλέξη Τσίπρα και η «ουσιαστική διάψευση» με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Είναι ανοιχτό αυτό διότι βλέπω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και έχουμε 450.000 νέους ψηφοφόρους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη συμπεριφορά τους. Το κρίσιμο για να διαψευστούν αυτές οι μετρήσεις είναι αν θα πάνε στην κάλπη νέοι ψηφοφόροι και αν οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα» σημειώνει ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας την αισιοδοξία του, την οποία εδράζει στο κλίμα που εισπράττει από την κοινωνία κατά τις περιοδείες του και τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα pass καταλήγουν στις τσέπες των μεγάλων εταιρειών – Μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ»

Ως προς τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας, εστίασε στη μείωση των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει πάνω από το 60% να είναι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο λόγος που αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ είναι «ακριβώς επειδή έχει υιοθετήσει αυτόν τον μηχανισμό ως μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος». Έχουμε υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία από ΦΠΑ και ΕΦΚ, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, γύρω στα 4 -4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παραδέχεται ότι μέρος τους επιστρέφει μέσω επιδοτήσεων και των γνωστών pass στους καταναλωτές, επισημαίνει ωστόσο ότι «επί της ουσίας τις επιδοτήσεις δεν τις παίρνει καταναλωτής, είναι ακριβώς pass για να πληρώνεις το ρεύμα, τη βενζίνη, τα τρόφιμα». Κοινώς ο κ. Τσίπρας εξηγεί ότι είναι ένας τρόπος για να επιστρέφουν τα χρήματα στις τσέπες των μεγάλων εταιρειών που κρατάνε υψηλά τις τιμές.

«Λοιπόν, εμείς αυτό τον μηχανισμό θέλουμε να τον σπάσουμε, γιατί θέλουμε να δούμε τις τιμές να μειώνονται, τα υπερκέρδη επίσης, ώστε να ανασάνει η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι. Και βεβαίως να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και μια κοινωνική πολιτική, όχι δίνοντας επιδοτήσεις στις εταιρείες, αλλά δίνοντας επιδοτήσεις στους αδύναμους» είπε.

Ταυτόχρονα βεβαίως, απαιτούνται ουσιαστικοί έλεγχοι, «χρειάζεται χτύπημα της αισχροκέρδειας», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας, βάσει των στοιχείων της Eurostat, να έχει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της τιμής που πουλά ο παραγωγός και της τιμής που αγοράζει ο καταναλωτής από το ράφι, κατά μέσο όρο 300% απόκλιση. Εντοπίζοντας την αιτία για την αισχροκέρδεια αυτή, «στο γεγονός ότι έχουμε σειρά από καρτέλ στην αγορά, σειρά από μεσάζοντες που καθορίζουν χαμηλές τιμές για τον παραγωγό, υψηλές τιμές για τον καταναλωτή» ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία σωστής λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;»

«Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;» ήταν η ερώτηση που έκαναν μικρότερα τα παιδιά του Αλέξη Τσίπρα, όπως λέει μειδιώντας, πλέον όμως «τα παιδιά μου καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει ο μπαμπάς τους».

«Όταν έγινα εγώ πρωθυπουργός ο ένας ήταν πέντε χρονών και ο άλλος δύο – τριών χρόνων. Οπότε μεγαλώσανε με αυτή την απορία, τι ακριβώς κάνει ο μπαμπάς. Kαι ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία μέχρι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά και να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτή την ιδέα. Ότι ο μπαμπάς πηγαίνει στη Βουλή, μιλάει με τους ανθρώπους, είναι πολιτικός. Νομίζω ότι μετά από πολλή δουλειά το έχουμε καταφέρει. Τώρα είναι μεγαλύτερα τα παιδιά και πιστεύω ότι δεν το κουβαλούν ως βάρος αυτό. Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει μπαμπάς τους. Χωρίς να το μεγαλοποιούν, χωρίς, όμως, να είναι και βάρος», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η Αχτσιόλου συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Εποχή Κασσελάκη

Ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε και...

ΠαΣοΚ: Δυο γραμμές για την αντιμετώπιση Κασσελλάκη

O Νίκος Ανδρουλάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή...

Τσακαλώτος: «Η αριστερά είναι εδώ»

Σε ανάρτηση του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της...