Αλέξης Τσίπρας : Ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, κάνοντας για πρώτη φορά μετά την εκλογική ήττα του 2019, τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση ως προς την ετοιμότητα του κόμματός του, ενώ δεν απέκλεισε πολιτικές εξελίξεις.

Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος των ψηφοφοριών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.

Ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προγραμματική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ως κεντρικούς άξονες το πρόγραμμα για το «Νέο ΕΣΥ», τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιο για τη προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού. «Έχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία» είπε.

Σχετικά με την πολιτική συγκυρία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

«Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».

Για τα ζητήματα Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών.

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες» είπε με έμφαση μια τοποθέτηση που δείχνει την αποφασιστικότητα του ίδιου να σταθεί μετωπικά έναντι της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «είναι θεσμική μας υποχρέωση να μην επιτρέψουμε η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και αυτή τη μάχη θα την δώσουμε τόσο για την λειτουργία του κοινοβουλίου όσο και για την διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει κάτι «που μας επιβάλει», όπως διευκρίνισε, «να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμα και τη προσφυγή στην δικαιοσύνη».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις αντιδραστικές επιλογές στα εργασιακά, ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Για τον ίδιο ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Τα εργασιακά θα αποτελέσουν τη «μητέρα των μαχών» για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη» τόνισε με έμφαση.

Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για εκλογή νέων νομαρχιακών οργάνων, στηρίζοντας τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, είπε: «Το γεγονός ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πανελλαδικά την εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών, μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους «ψηφιακού άλματος» δείχνει ότι και μέσα στην πανδημία η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το διπλό «παιχνίδι» του Ερντογάν με Γερεβάν και Μπακού

Μόνο τυχαίο δεν ήταν, τονίζουν οι τούρκοι αναλυτές Ερκίν...