Ακονίζουν «μαχαίρια» για τη μάχη της Προανακριτικής

«Θα γίνει της αλεπούς ο θάνατος με τους μάρτυρες που θα καλέσουμε» διεμήνυε προ ημερών ο Παύλος Πολάκης σε διαδικτυακή ανάρτησή του για την προανακριτική επιτροπή που ξεκινά από μεθαύριο την εξέταση μαρτύρων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για «σκληρό ροκ» και τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις των κομμάτων για τους προτεινόμενους μάρτυρες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί τη ΝΔ για «μεθοδεύσεις πέρα από τα όρια της λογικής». Αν και κάποιες αρχικές σκέψεις που διακινούνταν από την Κουμουνδούρου εμφάνιζαν ως «πρώτο βιολί» από τη θέση του εισηγητή τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, ως μια πράξη έντονου πολιτικού συμβολισμού, στη συνεδρίαση τον πρώτο λόγο είχε η προερχόμενη από το ΠαΣοΚ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, σε αντίθεση με τον κ. Τζανακόπουλο, ανήκει στον κύκλο επιρροής του Νίκου Παππά, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα εσωκομματικά τεκταινόμενα.

Οι μάρτυρες

Συνεπικουρούμενη από τον κ. Πολάκη, άνθρωπο του στενού πυρήνα περί τον κ. Παππά, η κυρία Τζάκρη διαχειρίστηκε το δύσκολο κομμάτι της επιλογής των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση. Αν και η πλειοψηφία εμφανίστηκε ανοιχτή σε προτάσεις, διαβεβαιώνοντας ότι ο κατάλογος των μαρτύρων δεν κλείνει και θα είναι δυναμικός όσον αφορά την πορεία της διερεύνησης και τα στοιχεία που τυχόν ανακύψουν κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, ωστόσο δεν έλειψαν οι πολιτικές «κόντρες» και οι διαφωνίες για τα πρόσωπα που θα περάσουν το κατώφλι της Προανακριτικής, από τις καταθέσεις των οποίων θα κριθούν τα πάντα ως προς τα διερευνώμενα ποινικά αδικήματα (δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου και παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση). Αλλωστε πίσω από τις λίστες μαρτύρων που προτείνουν τα κόμματα υπάρχει η στρατηγική με την οποία προσέρχονται στη «μάχη».

Ο πρώτος κύκλος

Η ΝΔ κινήθηκε στη λογική ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο κατάλογος των μαρτύρων κατά τη σειρά που κλήθηκαν από τον πταισματοδίκη στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας από την τακτική Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) να κλητευθεί πρώτος (μεθαύριο Τρίτη) ο Κυριάκος Τόμπρας, μάρτυρας-«κλειδί», καθώς είναι ο πρώην συνεργάτης του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα που φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ της εταιρείας του ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ και του Ομίλου CCC, ο οποίος κατέθεσε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την εγγυητική επιστολή προκειμένου ο κ. Καλογρίτσας να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Θα ακολουθήσει ο κ. Καλογρίτσας στις εγκλήσεις και στα υπομνήματα του οποίου εδράζονται οι ισχυρισμοί ότι ο ίδιος λειτούργησε ως «μπροστινός» προκειμένου το τότε κυβερνών κόμμα να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι επιρροής του, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς γνώριζε ότι δεν πληρούσε τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις.

Ως τρίτος κατά σειρά μάρτυρας θα κληθεί ένας ακόμα συνεργάτης του, ο Χρήστος Νικολάου, ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο στις συνομιλίες μεταξύ των δυο ομίλων σχετικά με τη συμφωνία υπεργολαβίας («εικονική» κατά τον κ. Καλογρίτσα) που επιτεύχθηκε και στο πλαίσιο της οποίας χορηγήθηκε το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Ενώ ως τέταρτος μάρτυρας θα κληθεί ο Αντώνης Λιανός, διευθυντής λογιστηρίου του Ομίλου CCC, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στη σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των δυο εταιρειών που περιέχεται στα υπομνήματα της πλευράς Καλογρίτσα.

Ο δεύτερος κύκλος

Αυτός είναι και ο πρώτος κύκλος μαρτύρων, ενώ η ΝΔ έβαλε στο τραπέζι για τον δεύτερο κύκλο τα ονόματα του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου (πλευρά Κοντομηνά), του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και του εκδότη της εφημερίδας «Documento» Κώστα Βαξεβάνη. Η πλειοψηφία ζήτησε δε από το προεδρείο της επιτροπής να αιτηθεί να σταλεί από την Εισαγγελία και ο φάκελος για τα περίφημα βοσκοτόπια της Ιθάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε να κληθεί ο υιός Καλογρίτσας, καθώς αυτός συμμετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, πρόταση που βρήκε αντίθετη την πλειοψηφία που επέμεινε στη «γραμμή» ότι ενάγοντες στην τακτική Δικαιοσύνη είναι η ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ και ο πατέρας του και όχι ο ίδιος. Γι’ αυτό και δεν κλήθηκε ούτε από τον εισαγγελέα να καταθέσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε και για κάτι άλλο: να κληθεί ως πρώτος και όχι ως δεύτερος μάρτυρας ο μεγαλοκατασκευαστής κ. Καλογρίτσας, προσδοκώντας, προφανώς, να αποδομήσει εξαρχής τα επιχειρήματά του υπό το πνεύμα και της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Ελβετίας που δικαίωσε τον Ομιλο CCC στην αντιδικία μαζί του για την επιστροφή του ποσού των 3 εκατ. ευρώ. Η ΝΔ επέμεινε όμως στη σειρά που ακολούθησε ο πταισματοδίκης χωρίς αυτό να αλλάζει την ουσία των πραγμάτων.

Η προσπάθεια διεύρυνσης της ατζέντας

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να διευρύνει την «ατζέντα» του έργου της επιτροπής προτείνοντας τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν είναι συνέταιρος του κ. Καλογρίτσα, αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα όσον αφορά την έγκριση έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. από την Τράπεζα Αττικής. Πρότεινε επίσης στελέχη της τράπεζας την επίμαχη περίοδο, αλλά και τον εκδότη κ. Βαξεβάνη (σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Καλογρίτσας, όταν κατέπεσε η εγγυητική επιστολή, ο κ. Παππάς μεσολάβησε προκειμένου το ποσό των 3 εκατ. ευρώ να κατευθυνθεί για την έκδοση της εφημερίδας «Documento», στον εκδότη της οποίας τελικώς φέρεται να μεταβιβάστηκε χωρίς τίμημα, όπως υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα, το σύνολο του ενεργητικού της εκδοτικής εταιρείας που είχε συσταθεί).
Οι προτάσεις για τους κ.κ. Θεοδωρικάκο και Στουρνάρα κρίθηκαν ως παρελκυστικές από την πλειοψηφία. «Εμείς δεν λέμε για τον κ. Σπίρτζη…» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης. Το έκανε όμως το ΚΙΝΑΛ με τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ανέφερε για τον πρώην υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν έχει να συνεισφέρει, πρέπει να κληθεί και εμείς πιστεύουμε ότι ξέρει πολλά» και ζήτησε να μπει από τώρα στη λίστα μαρτύρων, προκαλώντας την μήνιν των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...