Ακίνητα: Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής στο Ε9 που κουρεύουν τον ΕΝΦΙΑ

Τελευταία ευκαιρία να ελέγξουν και να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους που εμφανίζεται στο έντυπο Ε9 έχουν μέχρι αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί οι φορολογούμενοι. Προσθήκες και διορθώσεις λαθών που θα γίνουν την τελευταία στιγμή μπορεί να μειώσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα «χτυπήσει την πόρτα» των ιδιοκτητών ακινήτων στα τέλη Απριλίου.

Μόλις κλείσει η πλατφόρμα του Ε9 η ΑΑΔΕ θα αρχίσει να «τρέχει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων,  τις νέες κλίμακες, τους νέους συντελεστές, τις νέες εκπτώσεις  και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα.

Ποια σημεία να προσέξετε

Τα σημεία του Ε9 που θα πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πριν φτάσει το «ραβασάκι» του νέου ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

– Νέο ακίνητο: Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητο του 2021 θα πρέπει να το έχουν δηλώσει στο Ε9.

– Διαγραφή ακινήτου: Όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητο το 2021 θα πρέπει να το διαγράψουν από το Ε9 για να μην επιβαρυνθούν με φόρο για ακίνητο που δεν έχουν στην κατοχή τους.

– Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.

– Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%.

– Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

– Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

–  Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νέφος καπνού από τις φωτιές του Καναδά «πνίγει» τη Νέα Υόρκη – Αναστολή πτήσεων

Οι πυρκαγιές στον ανατολικό Καναδά και η επακόλουθη επιδείνωση...

ΗΠΑ: Επίθεση Πενς σε Τραμπ με φόντο το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Δριμύτατη επίθεση σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την...

Πάπας Φραγκίσκος: «Ξύπνησε από τη νάρκωση και άρχισε να αστειεύεται»

Ο χειρουργός Σέρτζιο Αλφιέρι, ο οποίος σήμερα το απόγευμα...