Αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Ευρωβουλή

Αποστολή στο Στρασβούργο
Οι περισσότεροι θυμούνται ως τελευταία «ευρωπαϊκή» ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Κάννες (Ιούνιος 1995). Εμφανώς καταβεβλημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας και ενοχλημένος από τις πιέσεις των εταίρων για να άρει το εμπάργκο εναντίον της ΠΓΔΜ, ο τότε πρωθυπουργός μίλησε για «διευθυντήριο» που διοικεί την ΕΕ. «Δεν λέω ότι θα φύγουμε από την Ένωση, δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Αλλά θα δώσουμε μάχες» ξεκαθάρισε ταυτόχρονα.

Η εντύπωση ότι ο Παπανδρέου δεν είχε φιλοευρωπαϊκό ορίζοντα είναι εσφαλμένη. Γνωρίζοντας καλά πώς παίζεται το παιχνίδι, τη συναλλακτικότητα των διεθνών σχέσεων αλλά και τη σημασία των συσχετισμών, επιθυμούσε να επωφελείται η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων (ΕΕ και ΝΑΤΟ).

Για αυτό, η σημερινή ονοματοδοσία μιας αίθουσας στον πρώτο όροφο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με το όνομα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, πέραν από συμβολισμό έχει και ουσία. Η τελετή της ονοματοδοσίας διήρκησε μόλις μισή ώρα. Για τον Παπανδρέου μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) Γκαρσία Πέρεζ και εξ’ αποστάσεως ο γιός του, Νίκος Παπανδρέου.

Η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, έδωσε το παρών στην εκδήλωση και καθ’ όλη τη διάρκεια της ήταν συγκινημένη. Μαζί της και ο γιός της, Κωστής Κατσανέβας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Μάιο. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

«Σήμερα τιμούμε μία σπουδαία πολιτική προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή ιστορία με τους αγώνες του για την Ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το θάνατό του, μιλά ακόμα στην καρδιά του ελληνικού λαού καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους μη προνομιούχους και όσους βρίσκονταν στο περιθώριο του μετεμφυλιακού καθεστώτος να έχουν ίσες ευκαιρίες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή» πρόσθεσε.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική του Παπανδρέου, ο Ανδρουλάκης εστίασε στη συνδρομή στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα προγράμματα (που μετεξελίχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής) αλλά και στο γεγονός ότι η συνθήκη προσχώρησης Αυστρίας, Φινλανδίας και Σουηδίας (1994) στην ΕΕ υπογράφηκε στην Κέρκυρα. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε από τότε εντοπίσει τα προτάγματα του σήμερα: Την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για ουσιαστική οικονομική ενοποίηση καθώς μόνο έτσι μια ενωμένη Ευρώπη θα έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πριν την έναρξη των ομιλιών, παρουσιάστηκε σύντομο βίντεο με τη ζωή και το έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ σε εσωτερικό και διεθνές πεδίο. Πλέον, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα «βρίσκεται» για πάντα στο Ευρωκοινοβούλιο. Στον έναν από τους δύο «πνεύμονες» του διευθυντήριου, όπως θα έλεγε και ο ίδιος. Και είναι εκεί για να θυμίζει ότι το όνειρο για μια πιο ενωμένη, ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη παραμένει επίκαιρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ανδρουλάκης για φορολογικό νομοσχέδιο: «Κλείνετε το μάτι στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή»

Αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος...

Φάμελλος: «Λιγότερα για μια βίλα στη Μύκονο παρά για παλιά μονοκατοικία στη Θράκη»

«Το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα...

Μητσοτάκης: Όχι «χέρι με χέρι» η αγοραπωλησία ακινήτων

Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση την...

Μπόρις Τζόνσον: Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας

Συγγνώμη ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον...