Αύξηση 6% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Αυξητική τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2020 δείχνουν τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για το εννεάμηνο Ιανουαρίου– Σεπτεμβρίου 2020. Μάλιστα, οι μισές ποσότητες που καταναλώθηκαν προέρχονται από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, η κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε στις 46,245,482 MWh σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οπότε είχε καταγραφεί κατανάλωση 43,834,772 MWh. Σχετικά με τις ποσότητες LNG που αεριοποιήθηκαν στη Ρεβυθούσα εφέτος έφτασαν τις 25,800,703 MWh, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το 2019 που είχαν φτάσει τις 21,711,402 MWh. Συνολικά, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους εκφόρτωσαν στον Τερματικό Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα 40 LNG tankers από έξι χώρες, ενώ τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους μόλις 32. Έτσι φέτος, το 48% του φυσικού αερίου προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG.

Το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο που φτάνει στη χώρα μας μέσω αγωγών, καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας κατανάλωσης. Το πρώτο εννεάμηνο του 2020 την πρωτοκαθεδρία στις ποσότητες LNG που εισήχθησαν στη χώρα «έκλεψαν» οι ΗΠΑ καταλαμβάνοντας το 50%. Πέρυσι την κυρίαρχη θέση διατηρούσε η Αλγερία με 20%. Σημαντική θέση κατέχουν, επίσης, το Κατάρ (25%) και η Νιγηρία (12%), ενώ ακολουθούν η Αλγερία (6%), η Νορβηγία (4%) και η Αίγυπτος (3%).

Η εισαγωγή φυσικού αερίου στα τρία σημεία εισόδου της Ελλάδας, δηλαδή στα ελληνοτουρκικά σύνορα (στους Κήπους Έβρου), στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών) και στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα), μοιράστηκε ως εξής το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου: το 52% εισήχθη από τη Βουλγαρία (2 δισ. κ.μ) και από την Τουρκία (0,3 δισ. κ.μ) και το 48% μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας. Επίσης, εξακολουθεί να παρατηρείται αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία.

Τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου κατανάλωσαν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας το 66% της ζήτησης κι ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές κι οι επιχειρήσεις μέσα από τα δίκτυα διανομής, καταναλώνοντας το 18%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πυρά Κασσελάκη – «Εμφανίστηκε απρόσκλητη»

Πυρά στην υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου εκτόξευση ο Στέφανος...

Μητσοτάκης: Live η ομιλία στη ΚΟ της ΝΔ

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική...