Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με το μήνυμα «Κάντε Προτεραιότητα την Ψυχική Υγεία στον Εργασιακό Χώρο». Η ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο επηρεάζει όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα, το κλάδο ή το μέγεθος της επιχείρησης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η εργασιακή απασχόληση και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία, προσφέροντας νόημα και ικανοποίηση.
Ωστόσο, οι τοξικές και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ψυχική ευημερία των ατόμων, οδηγώντας σε στρες, αναστάτωση και εξουθένωση. Παγκοσμίως, το 20% των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας πάσχουν από ψυχικές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο την επαγγελματική τους ζωή, αλλά και τις οικογενειακές τους σχέσεις.
Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά σε κάθε άτομο, με άνδρες να παρουσιάζουν ευερεθιστότητα ή αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και γυναίκες σε κάποιες περιπτώσεις να υποφέρουν από ανεξήγητους πόνους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι η ψυχική υγεία επηρεάζει την εργασιακή δέσμευση και την αποδοτικότητα, καθώς και τη γενικότερη κλίμακα του εργασιακού περιβάλλοντος.
Η πανδημία έχει επηρεάσει δραματικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ευημερία και την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα. Οι νέες γενιές, όπως οι Millennials και οι Gen Zers, θεωρούν την ψυχική υγεία εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία και δηλώνουν ότι θα αποχωρούσαν από μία εργασία εάν αυτή επηρέαζε αρνητικά την ψυχική τους κατάσταση. Αναζητούν ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή, καθώς και πολιτικές που υποστηρίζουν την ευημερία τους.
Για να βελτιωθεί η ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο, προτείνονται τρία στάδια: Πρώτον, η πρόληψη μέσω βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και μηχανισμών στήριξης. Δεύτερον, η προστασία και προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω εκπαίδευσης των μάνατζερ. Υπάρχουν σήμερα εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους για την ψυχική τους ευημερία και να τους βοηθήσουν να αναγνωρίζουν πότε χρειάζονται υποστήριξη. Τρίτον, είναι σημαντική η στήριξη των εργαζομένων με ψυχικά προβλήματα, προσφέροντας ευέλικτα ωράρια και πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.
Οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε ψυχική υγεία του προσωπικού τους καταγράφουν θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ευημερία των εργαζομένων, αλλά και στην παραγωγικότητα. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στην υποστήριξη εργαζομένων με ψυχικά προβλήματα, επιστρέφουν σχεδόν 5,5 δολάρια σε παραγωγικότητα. Η επένδυση στην ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μία αναγκαιότητα και στρατηγική απόφαση που ωφελεί όλες τις πλευρές. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις που προάγουν την ψυχική υγεία συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο και εκπληκτικό εργασιακό μέλλον ενώ ενισχύουν και τη φήμη τους.
Πηγή: naftemporiki.gr