Αφγανιστάν – Χάους συνέχεια στο αεροδρόμιο – Στο «κόκκινο» οι διπλωματικές διεργασίες

Στο «κόκκινο» οι διπλωματικές διεργασίες μία εβδομάδα μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, με βασικό θέμα την εκκένωση του Αφγανιστάν από τις ξένες αντιπροσωπείες αλλά και τους πολίτες της χώρας που προσπαθούν να φύγουν.

Την ίδια στιγμή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι Αφγανοί δυσκολεύονται ακόμα να βρουν θέση σε κάποιο από τα αεροπλάνα που αναχωρούν από τη χώρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε είκοσι.

Η προέλαση των Ταλιμπάν χωρίς να συναντήσουν ουσιαστική αντίσταση στην πρωτεύουσα της χώρας, μετά από 20 χρόνια από την εισβολή και στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, έχει τουλάχιστον ξαφνιάσει τη διεθνή κοινότητα με τις εικόνες χάους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η πίεση προς τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να παρατείνει πέραν της 31ης Αυγούστου τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο αεροδρόμιο, κλιμακώνεται.

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου αναμένοντας να επιβιβαστούν σε πτήση είχε ανέλθει έως το πρωί της Κυριακής σε 18.500, ενώ έξω από τις πύλες αναμένουν περίπου άλλα 2.000 άτομα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNNi.

Οι συνθήκες έγιναν ακόμη χειρότερες σήμερα με τις πύλες να παραμένουν το μεγαλύτερο διάστημα κλειστές, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περιστατικά οικογενειών που χωρίζονται και επιβιβάζονται σε πτήσεις προς διαφορετικές χώρες εν μέσω του γενικότερου χάους.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά κατέληξαν σε διαφορετικές χώρες» ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο αμερικανικό δίκτυο.

Εντός του αεροδρομίου, αρκετά στρατιωτικά αεροσκάφη βρίσκονταν σε αναμονή για να αναχωρήσουν, ενώ περιμετρικά η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Πτήσεις αναμένεται να απογειώνονται καθ’ όλη τη νύχτα στην προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας εκκένωσης.

Χιλιάδες είναι, όμως, οι τρομοκρατημένες οικογένειες που προσπαθούν να διαφύγουν συρρέοντας στην περίμετρο του αεροδρομίου, χωρίς επί της ουσίας να έχουν ελπίδα να επιβιβαστούν σε μία από τις πτήσεις σωτηρίας.

Άνδρας που λέει ότι δούλευε για τους Αμερικανούς ψάχνει τον Σπένσερ, γνωστό του στρατιωτικό

Σύνοδος των G7 την Τρίτη

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ηγετών της G7, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μία ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους [που επιτεύχθηκαν] τα 20 τελευταία χρόνια» αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter.

Προηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7, μετά το πέρας της οποίας οι επικεφαλής διπλωματίας κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

Αδύνατη η εκκένωση μέχρι τις 31 Αυγούστου

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν προτίθεται να λάβει κάποια σχετική απόφαση ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επίκειται να παραχωρήσει νέο διάγγελμα αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δήλωσε σήμερα ότι καθώς πλησιάζει η 31η Αυγούστου, πρόκειται να προχωρήσει σε εισήγηση αναφορικά με το εάν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου, έχουν ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεών τους εκκένωσης. Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί σε αυτήν της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον προβλέπει την απομάκρυνση 10.000 ως 15.000 πολιτών της και 50.000 ως 60.000 Αφγανών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πλήθη των ανθρώπων που εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να απομακρυνθούν από την χώρα.

«Πολεμάμε ταυτοχρόνως ενάντια στον χρόνο και για χώρο» αναγνώρισε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Άλλοι ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ωστόσο πιο σκληρές λέξεις.

ΗΠΑ: Επίταξη ιδιωτικών αεροσκαφών που θα φεύγουν από Κατάρ

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτάχθηκαν αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).

Ζοζέπ Μπορέλ: Τα μέτρα ασφαλείας των Αμερικανών στο αεροδρόμιο είναι πολύ σκληρά

«Θέλουν να απομακρύνουν 60.000 ανθρώπους ως το τέλος του μήνα. Αυτό είναι μαθηματικά αδύνατο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι γνωστοποίησε στους Αμερικανούς ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο είναι υπερβολικά αυστηρά και εμποδίζουν τους Αφγανούς που εργάζονταν για τους Ευρωπαίους να εισέλθουν.

«Το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες» επισήμανε ο Μπορέλ στην ίδια συνέντευξη σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης.

«Είμαι μαθηματικά αδύνατον… Απ’ όσο γνωρίζω, οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν πέραν αυτής της ημερομηνίας [31η Αυγούστου. Αλλά μπορεί να αλλάξουν γνώμη» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ για το χάος

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν απεγνωσμένα να περιμένουν μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε, εν τω μεταξύ, σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της […] απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, οι Ταλιμπάν φέρεται να επέβαλαν σήμερα κάποια τάξη περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ ενόσω συνεχίζονταν οι απόπειρες των Αφγανών να διαφύγουν.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν εμπόδισαν πλήθη Αφγανών να συγκεντρωθούν στην περίμετρο του αεροδρομίου, μία ημέρα αφότου βίντεο απεικόνιζαν γυναίκες να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στο συρματόπλεγμα για να εισέλθουν στο αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΗΠΑ: Στο 41% η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του παραμένει η...

Γερμανία: Στο Κιέβο ο νέος υπουργός Άμυνας – Τι είπε για τα Leopard

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, επισκέφθηκε την...

Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να ετοιμασθούν καταφύγια σε όλη την Ρωσία

Σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας άρχισαν οι επιθεωρήσεις...