Aegean: Πτώση 65% στους επιβάτες έφερε η Covid-19 το 2020

Η πανδημία καθόρισε, όπως είναι λογικό, τα οικονομικά αποτελέσματα της Aegeanγια το 2020. Το δεύτερο lockdownσυμπίεσε ακόμη περισσότερο την επιβατική κίνηση και τον κύκλο εργασιών του ελληνικού αερομεταφορέα, που παρουσίασε ζημιές 227,9 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Η επιβατική κίνηση «έκλεισε» για το 2020 στους 5,17 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας κάμψη κατά 65% συγκριτικά με τους 15 εκατ. επιβάτες του 2019.

Η εξέλιξη της πανδημίας και τα έντονα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdownστην Ελλάδα και την Ευρώπη περιόρισαν σημαντικά τη δραστηριότητα, αλλά και τον συντελεστή πληρότητας, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 61%, η επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 77% και ο κύκλος εργασιών κατά 74% για το τέταρτο τρίμηνο.

Το δίμηνο μάλιστα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν και τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις εντός Ελλάδος (essentialtravel), η κάμψη στον κύκλο εργασιών και στην επιβατική κίνηση ήταν μεγαλύτερη από 85%.

Με την επίδραση και του 4ουτριμήνου, ο κύκλος εργασιών του έτους ανήλθε σε 415,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ το 2019, ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά 5,17 εκατ. επιβάτες με συνολική κάμψη 65% συγκριτικά με τους 15 εκατ. επιβάτες το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εννεάμηνο, από την αφετηρία της πανδημίας, τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του έτους, η μείωση του κύκλου εργασιών και της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 76% και η μέση πληρότητα των πτήσεων μειώθηκε από 85% το 2019 σε 62% το 2020.

Το αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε ζημίες ύψους 296,8 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα για το έτος μετά από φόρους ανήλθε σε ζημίες ύψους 227,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 106,7 εκατ. ευρώ και κερδών μετά από φόρους 78,5 εκατ. ευρώ το 2019.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, η εταιρεία προέβη σε άμεσες ενέργειες περιορισμού του κόστους, διαχείρισης των κεφαλαιουχικών δαπανών και διασφάλισης της ρευστότητας. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 478,4 εκατ. ευρώ κατά το τέλος του 2020.

«Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των αερομεταφορών. Εργαστήκαμε συστηματικά από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε τη διαχείριση αυτής της ιδιαίτερης περιόδου για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και να προετοιμάσουμε νέες υπηρεσίες για τους επιβάτες μας για την περίοδο που θα εκλείψουν οι βασικοί περιορισμοί. Φυσικά η ολοκλήρωση της επερχόμενης αύξησης κεφαλαίου είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean.

«Οι πρώτοι μήνες του 2021 είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, λόγω του δεύτερου lockdown πρακτικά σε όλη την Ευρώπη, που διαρκεί πάνω από ένα εξάμηνο. Αναμένουμε ουσιαστική σταδιακή ανάκαμψη στην αερομεταφορά της Ευρώπης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υπό την προϋπόθεση της συνέχισης του πρόσφατου βελτιωμένου ρυθμού εμβολιασμών και της αποτελεσματικής εφαρμογής του ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου (digitalgreenpassport) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένεται  το αργότερο από τα τέλη Ιουνίου» κατέληξε. 

Hεταιρεία εντός του Μαΐου πρόκειται να παραλάβει το τέταρτο Α321neoκαι ένατο συνολικά αεροπλάνο της οικογένειας AirbusA320 neoαπό τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών, που είναι προγραμματισμένα έως το 2026.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πιέσεις ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας – Στην Τουρκία θα μεταβεί ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ενεργειακή θωράκιση για αποφυγή καλοκαιρινών μπλακ άουτ

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

ΠαΣοΚ: Φροντιστήριο στα στελέχη για το πρόγραμμα

«Είναι αδιανόητη η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας». Η δήλωση...

Εκλογές 2023: Αγριεύει η κόντρα ΝΔ – ΠαΣοΚ

Έντονο «άρωμα» αναβίωσης της ιστορικής δικομματικής κόντρας ανάμεσα σε...